Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

16 år till i fängelset för filmmogulen Harvey Weinstein

Harvey Weinstein kliar sig i ansiktet medan han tittar ner. Han sitter i en rättssal.
Bildtext För några år sedan berättade Weinstein om sina förhoppningar om att försöka återuppbygga sin filmkarriär efter rättegångarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Före detta Hollywood-filmproducenten Harvey Weinstein har dömts till ytterligare 16 år i fängelse för våldtäkt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

70-åriga Weinstein har redan tidigare dömts till 23 år i fängelse år 2020 för våldtäkt och sexuella överepp. Brotten begicks när Weinstein var en av filmindustrins mest inflytelserika personer.

Dessutom är Weinstein skyldig 39 miljoner euro i ersättningar till sina offer.

Den aktuella domen härrör sig till händelser tio år tillbaka. Domstolen i Los Angeles konstaterade honom skyldig till att ha våldtagit en europeisk skådespelare på ett hotell i Beverly Hills i Los Angeles.

Weinstein har överklagat både dagens dom och domen från 2020.

Över 80 kvinnor har anklagat Harvey Weinstein för sexuella övergrepp och trakasserier. Bland dem finns kända skådespelare som Salma Hayek, Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow.

Anklagelserna mot Weinstein startade rörelsen #metoo, där kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier av män i höga positioner bland annat inom business- och underhållningsvärlden.