Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Extremt krävande skiathlonbanor i Planica – Matias Strandvall presenterar det avgörande partiet: ”Teknikbytet kan leda till för mycket mjölksyra”

Programmet är inte längre tillgängligt
Matias Strandvall sliter hårt då han analyserar skiathlonbanan: "Bytet från klassiskt till skate kan avgöra" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

VM på skidor fortsätter med skiathlon. Banan kommer att sålla agnarna ur vetet tror Yle Sportens expert Matias Strandvall. Kolla in hans videoanalys av det potentiellt avgörande partiet.

Herrarna åker skiathlon, 2 x 15 kilometer på fredag, och damerna, 2 x 7,5 kilometer, på lördag. Både damerna och herrarna kommer att åka genom samma tuffa parti strax före och efter skidbytet.

Den klassiska delen avslutas med en klättring från banans lägsta punkt upp till stadion och genast efter bytet fortsätter man att åka upp till den högsta punkten i fristil.

De kilometrarna kan fälla avgörandet i loppet tror Strandvall.

– Den mentalt jobbigaste stigningen kommer efter skidbytet. Är man tvungen att åka upp för den med tvåans växel förlorar man extremt mycket tid. De som har krafter klarar av att åka på treans växel, säger han.

Bytet från klassisk till skejt innebär att det plötsligt är andra muskler som tvingas börja jobba hårt.

– Det blir ett avgörande ögonblick. Vilka åkare klarar av att byta teknik utan att dra på sig för mycket mjölksyra i de musklerna i det tuffa motlutet? Många kommer att få problem, tror Strandvall.

Kolla in Matias Strandvalls banpresentation i videon ovan.

Diskussion om artikeln