Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Klæbo går för andra guldet på två dagar – kan Iivo Niskanen slå till med ny skiathlonsensation?

Uppdaterad 24.02.2023 16:33.

Finland ställer upp för första gången i VM i damernas nordiska kombination. I herrarnas skiathlon är Iivo Niskanen och Remi Lindholm i beredskap att ställa till med positiva överraskningar.

Kl. 16.30 Herrarnas skiathlon

Finland: 8 Perttu Hyvärinen, 16 Iivo Niskanen, 19 Remi Lindholm, 28 Arsi Ruuskanen

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall

Herrarnas skiathlon (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Orkar Klæbo slå till igen?

Johannes Høsflot Klæbo gjorde det igen. Den suveräna norrmannen krossade allt motstånd i sprintfinalen i går och är en av mästarkandidaterna igen. Den stora frågan är hur mycket gårdagens fyra sprintlopp sitter i benen på honom.

Orkar Klæbo hänga med i tätklungan lär han blir omöjligt att besegra i en spurtstrid.

Hans argaste rivaler är hans landslagskollegor. Pål Golberg, Sjur Røthe och Simen Hegstad Krüger är alla potentiella guldmedaljörer. Røthe och Krüger är bättre på fristil, så om de är med i racet vid skidbytet tampas de i allra högsta grad om medaljerna.

För Pål Golberg gäller samma sak som för Klæbo: har gårdagens sprintsilver sugit musten ur honom?

Sveriges William Poromaa kan röra om i den norska grytan. Poromaa har levererat bra placeringar i distansloppen hela säsongen och var på pallen i båda distansloppen under världscuphelgen i Les Rousses för några veckor sedan.

I kategorin svarta hästar hittar vi åkare som tysken Friedrich Moch, italienaren Francesco de Fabiani och alla fransmän.

Finländarna: Hur stort klassiskt lass orkar Iivo Niskanen dra?

Iivo Niskanen tog smått överraskande brons i skiathlon i OS i Peking. Det säger dels en del om i hur bra form han var för ett år sedan och dels hur tuff farten var under den inledande klassiska halvan.

Niskanen och Aleksandr Bolsjunov skruvade upp ett tempo som knäckte de övriga toppåkarna. Så även om Niskanens fristilsåkning såg kantig ut så orkade inte fristilsspecialisterna skruva upp ett tempo som skulle ha gett dem medalj.

Ett snarlikt manus är ett måste ifall Niskanen ska kämpa om medaljerna i dag. Men han har inte varit i samma form den här vintern så frågan är om han har kapacitet att spränga fältet. Dessutom skulle han gärna få sällskap av en åkare som vill samarbeta under den klassiska delen. Kan William Poromaa vara den mannen?

Banan borde i alla fall passa Niskanens spetsegenskaper väldigt bra.

Perttu Hyvärinen gjorde ett av sina livs lopp i Peking i fjol då han slutade sjua i skiathlon. En liknande placering finns absolut inom räckhåll också i dag. Vi ska minnas att Hyvärinen var i prima form i världscuptävlingarna i Les Rousses och Toblach strax före VM.

Remi Lindholm har uttalat en placering bland de tio bästa som sitt mål. Det är en tuff målsättning, men om allt klaffar så kan det lyckas. Det samma gäller för den fjärde finländaren Arsi Ruuskanen.

VM-historia: Iivo Niskanens OS-medalj det lysande undantaget

Skiathlon har funnits i sin nuvarande form på stortävlingsprogrammet sedan VM i Val di Fiemme 2003. Då var distansen 2 x 10 kilometer, men sedan Oberstdorf 2005 har man åkt 2 x 15 kilometer.

De finländska framgångarna har varit blygsamma. Iivo Niskanens OS-brons i Peking är den enda blåvita skiathlonmedaljen. Niskanen var hyfsat nära också i VM i Seefeld 2019 då han placerade sig på fjärde plats.

Expertens analys: Mycket tungt parti före och efter skidbytet

Kolla in Matias Strandvalls videoanalys av den potentiellt avgörande delen av banan:

Programmet är inte längre tillgängligt
Matias Strandvall sliter hårt då han analyserar skiathlonbanan: "Bytet från klassiskt till skate kan avgöra" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln