Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

von der Leyen och Stoltenberg i Tallinn: Estland är en förebild i Europa och Kinas fredsplan är inte trovärdig

Uppdaterad 24.02.2023 14:49.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sitter vid gästboken medan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Estlands premiärminister Kaja Kallas står bakom.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sitter vid gästboken medan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Estlands premiärminister Kaja Kallas står bakom. Bilden är tagen på Stenbockska huset, säte för den estniska regeringen.
Bild: Gustaf Antell / Yle

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sänder starka signaler när de är i Estland på årsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Det var en stolt premiärminister Kaja Kallas som ställde sig mitt emellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och FN:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Det går inte att undgå att deras besök ger en stark signal om att EU och Nato på toppnivå är nöjda med Estlands insats under det gångna året.

Kallas inledde med att säga att det här, Estlands 105-årsdag, är en stor dag för henne personligen och för Estland.

Sedan tog hon på sig den nu redan bekanta rollen att påminna EU:s och Natos medlemsländer om att Ukraina behöver ännu mer stöd än vi hittills har gett, och att vi inte ska ta Putins hot om att kriget kan sprida sig till Europa på allvar.

– Vi och de länder som ligger nära Ryssland är inte rädda, så det finns ingen orsak för någon som är längre bort att vara det.

Estland det Natoland som gett störst militärt stöd åt Ukraina

Jens Stoltenberg var inne på samma linje.

– Rysslands president Vladimir Putin har inte gett upp sina mål. Han förbereder sig inte för fred, utan för mer krig. Vi måste ge Ukraina allt stöd vi kan så länge som det behövs.

Han betonade att Estland är en förebild som det land som, i förhållande till sin ekonomi, har gett Ukraina mest militärt stöd.

Stoltenberg sa att Natos utvidgning, det vill säga Finlands och Sveriges medlemskap, är en hjärtefråga för honom.

Ursula von der Leyen skakar hand med en estnisk officer, Jens Stoltenberg står bakom von der Leyen och väntar på sin tur.
Bildtext Ursula von der Leyen skakar hand med en estnisk officer, Jens Stoltenberg står bakom von der Leyen och väntar på sin tur.
Bild: Gustaf Antell / Yle

– Det viktiga är inte att de blir medlemmar samtidigt, det viktiga är att de blir det så snabbt som möjligt.

Angående Ukrainas medlemskap så hänger det i första hand på att Ukraina vinner kriget först.

– Sedan är vägen öppen. Det viktigaste när kriget är slut är att se till att historien inte upprepar sig. Ryssland måste sluta, vi måste bryta cirkeln av återkommande aggressioner.

von der Leyens besök är mer personligt

– Jag är stolt över att vara här, öppnade Ursula von der Leyen.

För EU-kommissionens ordförande har Estland en speciell betydelse eftersom hon har rötter i Narva på sin fars sida. Hennes farfar flydde till Tyskland 1940.

von der Leyen fick på presskonferensen frågan om Ukrainas möjligheter att snart bli medlem i EU.

– Ukrainas anslutningsprocess är meritbaserad. Det är fantastiskt att se hur Ukraina anstränger sig för att uppfylla våra kriterier så fort som möjligt. Imponerande att de gör det mitt under pågående krig. Det är vår uppgift att hjälpa dem, de har en stark vilja att bli medlemmar i EU.

”Kinas planer bygger på Kinas vänskap med Ryssland”

De två toppledarna fick också frågan vad de tycker om Kinas så kallade fredsplan, som lades fram idag. I den föreslår Peking att fredssamtal återupptas, att alla sanktioner mot Ryssland och Ukraina hävs, och tog starkt ställning emot kärnvapen.

– Kinas plan ska ses mot bakgrunden av Kinas bakomliggande principer. Kina skrev bara ett par veckor innan kriget började ett avtal om obegränsad vänskap med Ryssland. Det är utgångspunkten, sade von der Leyen.

Jens Stoltenberg var igen inne på samma linje.

– Kina har inte någon trovärdighet eftersom landet inte har fördömt Rysslands invasion av Ukraina.

Militärparad i Tallinn på Estlands självständighetsdag den 24 februari 2023.
Bildtext Stoltenberg och von der Leyen deltog i den årliga militärparaden i Tallinn. På bilden den estniska försvarsmaktens överbefälhavare Martin Herem och president Alar Karis. Kamouflaget på kanonen är ett exempel på Estlands nya miljösatsningar, det är gjort av återvunnet material, skämtade han.
Bild: Gustaf Antell / Yle