Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sametingslagen föll i grundlagsutskottet: ”Finland fortsätter som en stat som kränker mänskliga rättigheter”

Uppdaterad 24.02.2023 13:58.
Ture Lahti talar i en megafon framför Riksdagshuset.
Bildtext Unga samer demonstrerade för lagen utanför riksdagen i november.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Förnyelsen av sametingslagen hinner inte behandlas i riksdagen före valpausen.

Förnyelsen av sametingslagen har fallit i grundlagsutskottet under fredag morgon.

För att lagen skulle hinna behandlas i riksdagen den här valperioden borde grundlagsutskottet ha kommit överens om ett betänkande senast i dag, fredag. Valpausen i riksdagen inleds om en vecka.

Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) sa ännu i tisdags att hon inte är redo att kasta in handduken. Utskottet har hört experter från Justitieministeriet och från sametinget så sent som den här veckan, när utskottet har mötts varje dag.

Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna emot

Lagförslaget har orsakat oenighet bland regeringspartierna då Centern har motsatt sig det. Grundlagsutskottet hade fått tilläggstid för behandlingen men lyckades ändå inte komma överens.

– Utskottet ser saken som väldigt viktig, men tyckte inte tiden räckte till för att ge ett betänkande, sa grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) efter utskottetts möte fredag morgon.

Utskottet röstade om saken och SDP, Vänsterförbundet, De Gröna och SFP tyckte att betänkandet borde ha gjorts i dag. Samlingspartiet och Sannfinländarna, men även regeringspartiet Centerns två utskottsledamöter, röstade emot ett betänkande. Rösterna föll 9–7.

FN anmärker Finland för att inte trygga samernas rättigheter

  • FN har krävt en ny sametingslag av Finland och gett anmärkningar för att Finland inte tryggar samernas rättigheter. Lagförslaget skulle öka samernas självbestämmanderätt i frågor som gäller deras språk och kultur.

  • Frågan som väckt motstånd är lagens definition av vem som räknas som same. Lagförslaget ställer kriterier för vem som kan rösta och ställa upp i sametingsvalet.

  • Sametinget godkände lagförslaget med stor majoritet i november.

Sametingsordförande: Misslyckande

Sametingets ordförande Tuomas Aslak Juuso säger till Svenska Yle att han är otroligt besviken. Drömmen om en ny sametingslag har tolv år på nacken, och det här var det tredje förslaget som inte blir verklighet.

– Utskottet hade en förhållandevis gedigen beredning av ärendet och har också själv fått sätta tidtabellen, och där har man ju misslyckats om orsaken faktiskt är att tiden tog slut, säger Juuso.

– Finland dyker nu ner till samma nivå som de stater Finland brukar kritisera för människorättskränkningar i FN och andra instanser.

Tuomas Aslak Juuso iklädd folkdräkt står framför riksdagshuset i vintertid.
Bildtext Tuomas Aslak Juuso är besviken på att grundlagsutskottet inte klarade av att ge ett utlåtande till riksdagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Han påminner om att FN flera gånger har gett anmärkning åt Finland för en diskriminerande sametingslag.

Målet med lagen är att ge samerna, Europas enda urfolk, mer självbestämmanderätt i till exempel frågor om kultur, språk och hembygdsområdet.

Nu fortsätter arbetet mot en lagreform. Tuomas Aslak Juuso hoppas allra mest på att regeringen och riksdagen ännu hinner lösa det här. Plan B är att nästa regering tar sitt ansvar och direkt sätter igång med reformen.

– Vi har ett bra lagförslag här som har ett tydligt majoritetsstöd i Sametinget, konstaterar Juuso.

En del ledamöter i tinget motsätter sig lagförslaget, men Juuso påpekar att fullständig enighet inte brukar krävas i en demokrati.

”Mii eat vuollán! Vi ger inte upp!!”

Reaktionerna på grundlagsutskottets misslyckande lät inte vänta på sig. Anni-Sofia Niittyvuopio, ordförande för Sametingets ungdomsråd, konstaterar att ”Finland nu fortsätter som en stat som kränker mänskliga rättigheter”.

Niittyvuopio skriver på Twitter att arbetet fortsätter nästa period. Hon understryker att förtroendet för det finländska beslutsfattandet har fått sig en rejäl törn hos många samer under den här valperioden.

I sitt uttalande önskar grundlagsutskottet ändå att nästa regering omedelbart föreslår en ny sametingslag.

Enaresamiska aktivisten Inka Musta säger att inget parti ska få för sig att samernas kamp är över, och varnar opinionsledaren Samlingspartiet för att frågan nu landar i deras famn om de vinner riksdagsvalet. Hon säger också att lagens förespråkare inte ger upp.

Scheinin: Politikerna, inte grundlagen, fällde förslaget

Martin Scheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter vid European University Institute i Florens, påpekar på Twitter att lagförslaget inte föll för att det var grundlagsvidrigt, utan att det var politikerna i grundlagsutskottet som fällde det.

Scheinin har själv gett utlåtanden till utskottet under processens gång och bekräftar att lagen inte bryter mot grundlagen.

Centerpartisten Mikko Kärnä, som öppet motsatt sig lagen, är en av de få motståndarna som snabbt reagerat på resultatet i utskottet. Enligt honom är det goda nyheter och ger kommande regering en chans att författa ett bättre, mer jämlikt lagförslag.

Kärna och andra lappländska Centerpolitiker har motsatt sig lagen eftersom de anser att den diskriminerar en grupp människor vars sameidentitet ifrågasätts av majoriteten samer.

”Vi vill tala om utbildning och mental hälsa, inte dagligen försvara våra mänskliga rättigheter” - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterades klockan 14 den 24.2.2023 med Tuomas Aslak Juusos kommentarer.