Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sverige vill inte förlora sina snusturister: ”Finländarna handlar, bor och äter här”

Sverige vill inte förlora sina snusturister: ”Finländarna handlar, bor och äter här” - Spela upp på Arenan

Ett totalförbud för snus skulle drabba Sverige hårt. ”Umeå har begåvats med snusturister”, säger snusförsäljare i Umeå. Samtidigt är Tullen i Finland orolig för en lag som varken övervakas eller följs.

Tobakslagen kan ändras. En arbetsgrupp vid Social- och hälsovårdsministeriet föreslår en hel del ändringar, bland annat att all införsel av snus skulle förbjudas.

Enligt tullen är det omöjligt att uppskatta hur mycket snus som hämtas in i Finland. År 2021 beslagtog tullen närmare 10 000 kilogram snus, vilket bara är toppen av isberget.

– Vi vill inte ge några uppskattningar för siffrorna börjar lätt leva ett eget liv och de grundar sig inte i fakta. Men det handlar om en business som omsätter flera tiotals miljoner euro, det vill säga införseln och distribueringen av snus, säger Tullens brottsbekämpningschef Hannu Sinkkonen.

Snus
Bildtext På veckosluten hör man ofta finlandssvenska och finska i snusaffärerna i Umeå.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

”Bra för regionen”

I Sverige är man också försiktig med uppskattningar, men är medveten om att det rör sig om stora mängder och miljontals euro.

– Cirka 10–15 procent av våra kunder är finländare. Men finländarna handlar inte bara snus. De är här några dagar per år. De bor, äter och lever här. Så det är bra för regionen också, säger butiksägare Pelle Sellbom.

Sellbom har två affärer i Umeå som säljer snus och han snusar själv. Trots att han är partisk förstår han ändå varför man vill förbjuda snuset.

– Jag lider med alla finländare som vill använda snus. Jag tycker man ska fokusera på rökningen i första hand.

Men Sellbom tror ändå inte att ett förbud skulle stoppa finländarna från att snusa.

– Illegala nätverk skulle antagligen ta över snushandeln för finländarna. Det är jag åtminstone rädd för, säger Pelle Sellbom.

Porträtt på Hannu Sinkkonen på Tullen.
Bildtext – Jag är tjänsteman och inte politiker, så jag är försiktig med att tycka till, men vid Tullen är vi oroliga att ett snusförbud skulle leda till sämre laglydighet, säger brottsbekämpningschef Hannu Sinkkonen.
Bild: Niklas Fagerström / Yle

Fokusera på de smutsiga pengarna

Hannu Sinkkonen vid Tullen i Finland är på samma linje. Enligt honom leder ett totalförbud alltid till större illegal handel.

– Om man vill införa ett förbud måste man också försäkra att det finns resurser att övervaka det. En dåligt övervakad lag leder till sämre laglydighet och det är inte önskvärt.

Sinkkonen kritiserar också den pågående debatten om snus.

– Debatten är inte så värst fruktsam. Vi borde bredda den och fokusera mera på den gråa ekonomin som snushandeln leder till. Det handlar om tiotals miljoner smutsiga euron, och det är den biten jag saknar i snusdebatten.

Se också videon (nedan) vad svenskar på gatan tycker om förslaget att totalförbjuda snus i Finland.

Umeåbor om ett totalförbud av snus i Finland: ”Det är väl onödigt!” - Spela upp på Arenan