Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snabba ryck då Karisbor satte igång insamling till Ukraina – buss på Åland blir ambulans

Tre män med en sjukhussäng utanför en skåpbil.
Bildtext Karisbon Mathias Lindén (i mitten) tillsammans med ålänningarna Bosse Karlsson (till vänster) och Eric von Frenckell med en sjukhussäng på väg till Ukraina.
Bild: Monica von Frenckell

En åländsk buss har byggts om till en ambulans och fyllts med förnödenheter till Ukraina i samarbete med några Karisbor.

Karisborna Mathias Lindén och Christa Westerholm kontaktades för några veckor sedan av Westerholms släkting Monica von Frenckell på Åland. von Frenckell hade tillsammans med några andra eldsjälar på Åland fått en gammal buss som de börjat rusta upp till ambulans.

Det är frågan om ålänningen Uffe Grüssners gamla Röde Orm-buss som bland annat tidigare har gått i stadstrafiken i Mariehamn. Den byggs nu om till en ambulansbuss och skänks till Ukraina.

Kvinna och man omfamnar varandra utanför en buss.
Bildtext Monica von Frenckell har ordnat flera hjälpförsändelser från Åland till Ukraina. Uffe Grüssner skänkte en buss som görs om till ambulansbuss till Ukraina.
Bild: NICLAS NORDLUND PHOTOGRAPHY

Eftersom Westerholm är sjukskötare frågade von Frenckell henne om råd vad det behövs för utrustning i en ambulans.

– Sedan ledde det ena till det andra och vi började samla in grejer även här på fastlandet, berättar Mathias Lindén.

Westerholm och Lindén var genast med på noterna och fick igång insamlingen i Raseborg på nolltid.

– Det gick väldigt snabbt. När det bestämdes att vi börjar samla hade vi en dryg vecka på oss att försöka få ihop så mycket som möjligt och väldigt mycket fick vi ihop.

Till hjälp hade de sociala medier, berättar Lindén.

– Monica satte själv ett inlägg på Facebookgruppen JoNej, sa Karisbon och berättade hur det fungerar och vart grejerna går. Sedan hakade jag på och bombarderade var och varannan dag att ”kom ihåg” och ringde runt till alla kontakter jag har och Christa ringde runt till alla kontakter hon har.

Man med mörkt hår och mörk tröja utomhus en snöig vinterdag.
Bildtext Mathias Lindén är redo att vara med i nya hjälpinsatser i framtiden.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Lindén berättar att de flesta de var i kontakt med genast var beredda att hjälpa.

– Många privatpersoner och många företag i regionen hjälpte till. Folk var jättevilliga och jättesnabbt med på noterna.

Karisbon Mathias Lindén engagerade sig i hjälpsändning till Ukraina

10:23

De samlade in både förnödenheter till bussen och till civilbefolkningen i Ukraina.

I söndagskväll (19.2) packades skåpbilen full i Karis och tidigt på måndagsmorgonen satte sig Mathias Lindén vid ratten.

– Jag hade en stor skåpbil fullastad med grejer som jag själv med familjen körde över till Åland. Vi hade allt från vårdmaterial till kläder och konserver, sovsäckar, batterier, ficklampor, generatorer och allt som man bara kan tänka sig behöva.

En röd buss som står parkerad på rött grus utanför en röd hall.
Bildtext Den här åländska bussen byggs om till ambulansbuss till Ukraina.
Bild: Monica von Frenckell

Där lastade de sedan av allt på platsen där bussen som håller på att fixas om till ambulans finns. Det saknades fortfarande en säng till bussen, men efter att upprop på sociala medier som Monica von Frenckell gjorde så fick de snabbt tag i en säng.

Det är den första hjälpinsatsen som Karisborna Lindén och Westerholm har varit med om medan Monica von Frenckell har varit med om att ordna hjälptransporter alltsedan kriget startade för ett år sedan. De har också tagit med ukrainare till Åland på resorna tillbaka från Ukraina.

– Vi har inte varit med om något sådant här förut. Monica och de på Åland har gjort det ända sedan kriget startade och vi funderade lite varför vi inte har samarbetat tidigare. Eftersom Monica är från Karis så blev det sedan naturligt att vi är med och hjälper till, säger Mathias Lindén.

Karisbon Mathias Lindén engagerade sig i hjälpsändning till Ukraina

10:23

Bussen och en skåpbil har nu fyllts med förnödenheter och är så småningom på väg ner till Ukraina. Ambulansbussen kommer att bli i Ukraina.

Det här var första gången Mathias Lindén var med om en hjälpinsats till Ukraina.

– Det var otroligt givande och garanterat blir det flera gånger. Om Åland kör en ny insamling är vi helt säkert med på noterna där också.