Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rysslands retorik har förändrats under ett år av krigande – historiker: ”I dagens läge använder den ryska regimen en retorik som helt öppet förespråkar folkmord”

Uppdaterad 28.02.2023 12:46.
Kvinna håller i en skylt där det står Slava Ukraini
Bildtext Flera demonstrationer mot Rysslands anfallskrig i Ukraina ordnades i Åbo på fredagen då det gått ett år sedan kriget bröt ut.
Bild: Arash Matin / Yle

Ryssland misslyckades i sin plan att inta Ukraina på några dagar och nu ser regimen ingen väg tillbaka. Den nya retoriken genomsyras av propaganda som stämplar det ukrainska folket som nazister och hela västvärlden som fiende.

Då den 60 kilometer långa militärkonvojen var på väg mot Kiev i början av mars 2022 trodde många att den ukrainska regimen skulle tvingas ge sig. Istället kämpade Ukraina emot.

Ett år efteråt har Ryssland inte lyckats med sitt mål att inta landet, i motsats till vad Ryssland själv trodde, säger Johanna Wassholm som är specialforskare i historia vid Åbo Akademi.

Porträtt av en kvinna med glasögon i en solrosfärgad vinterrock
Bildtext Enligt historikern Johanna Wassholm målar Putin fortfarande upp Ryssland som ett offer.
Bild: Cecilia Juuti

– Ryssland hade helt klart överskattat sin militära förmåga, och många hade underskattat Ukrainas förmåga, säger Johanna Wassholm.

”Retoriken bygger på absurda påståenden och lögner”

Den ryska regimens retorik har ändrat många gånger under det gångna året. Enligt Johanna Wassholm har president Vladimir Putins retorik rentav blivit tråkig eftersom den innehåller så mycket propaganda att den har blivit förutsägbar.

– Överlag har regimens retorik genomgått en förskjutning, säger Wassholm.

Det kommer ta årtionden innan relationerna till Ryssland normaliseras. Alla förlorar, också Europa.

― Johanna Wassholm, specialforskare i historia

I början betonades att den ukrainska regimen är nazistisk och att den skulle ha förrått det ukrainska folket. Då den retoriken inte fungerade började Ryssland istället tala om att hela det ukrainska folket är genomsyrat av nazismen.

– Retoriken riktar sig starkare mot det ukrainska folket. I dagens läge finns en rysk regim som använder sig av en retorik som helt öppet förespråkar folkmord på de ukrainare som, så att säga, inte förstår sitt eget bästa.

Enligt Wassholm upplevde den ryska regimen det som ett stort misslyckande då det inte gick att inta Ukraina på några dagar, som de hade sagt att de ryska styrkorna skulle göra. Därför ändrade de istället retoriken och började säga att man kämpar mot hela västvärlden, inte endast mot Ukraina.

– Retoriken bygger på fullständigt absurda påståenden och lögner, så egentligen är det inte viktigt vad de vänder sig emot.

Alla förlorar av ett utdraget krig

Kriget har pågått så länge att det krävs att den ryska regimen faller för att kriget ska få ett slut, säger Wassholm.

– De som är i den inre cirkeln har ingenting att förlora längre. De kan inte ta ett steg tillbaka.

Hur kriget tar slut och vad som i så fall händer i Ryssland och i Ukraina går inte att säga just nu, säger Wassholm. Ett lika stort frågetecken är vad som händer efter det, vem skulle ta över makten i Ryssland?

– Det finns ingen garanti på att det kommer en regim som skulle kunna vända på den här politiken. Det kan också resultera i kaos.

Skulpturen Mötet i Åbo 1812 föreställer tsar Alexander den första och Sveriges kronprins Carl Johan Bernadotte.
Bildtext I Åbo har Rysslands anfallskrig bland annat märkts av i debatten om ryska statyer i Åbo, till exempel ”Mötet i Åbo 1812” vid Aura ås strand. Folk har börjat tänka på vad minnesmärken kan ha för funktion i konfliktsituationer, säger Johanna Wassholm.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Ingen vinner på att kriget blir utdraget, säger Wassholm. På lång sikt är det till Ukrainas fördel att viljan att hjälpa Ukraina och att integrera landet i Europeiska Unionen kommer att fortsätta efter kriget. Hur Ryssland gynnas av ett utdraget krig kan inte Wassholm se.

Kriget kommer påverka det säkerhetspolitiska läget i Europa väldigt länge.

– Det kommer ta årtionden innan relationerna till Ryssland normaliseras. Alla förlorar, också Europa.

Tack för diskussionen. Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Diskussion om artikeln