Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tre personer åtalas för miljöförstöring för byggandet av en golfplan i Vanda – saknade miljötillstånd för 150 000 lastbilslass jord

Tre personer har åtalats i Östra Nylands tingsrätt för grov miljöförstöring och miljöförstöring för byggandet av en golfplan i Petikko i Vanda 2015-2018.

Personerna som åtalats är styrelseordföranden och styrelsemedlemmen samt VD:n för företaget Vantaan Golfpuisto och styrelsemedlemmen samt VD:n för KRY Rakennus.

Utredningen påbörjades år 2018 på grund av misstankar om att företagen bland annat inte har haft miljötillstånd för skadliga mängder jord. Företagen flyttade 150 000 lastbilslass jord, som överskrider de tillåtna mängderna.

Relaterat

Vattenprovtagning ut avloppsbrunn.

Kemikalieutsläppet i Ölstens i Borgå bestod av flera olika lösningsmedel

Polisen meddelar att de undersöker fallet i Borgå med brottsrubriceringen miljöbrott.

Död hund hittades i ryggsäck fylld med stenar – polisen misstänker djurskyddsbrott

En död hund hittades i en ryggsäck på stranden invid bron över Hiidensalmi i Lojo. Förutom den döda hunden fanns det stenar som tyngd i ryggsäcken.

Det var personer som fiskade vid stranden som hittade ryggsäcken.

Polisen i västra Nyland har inlett förundersökningen och utreder fallet som djurskyddsbrott och miljöbrott. Hundens dödsorsak är tillsvidare oklar.

I rätten: Företag smugglade spillolja mellan Finland och Estland

Idag börjar rättsbehandlingen av en stor miljöbrottshärva i Västra Nylands tingsrätt. Brottsmisstankarna kretsar kring ett stort antal avfallstransporter mellan Finland och Estland.

Enligt åklagaren transporterades tusentals ton byggavfall och spillolja olagligt mellan länderna under 2018 till 2020. Motivet ska ha varit att undvika avgifter för avfallshantering.

Finländska företag och såväl finländska som estniska medborgare ska nu ställas till svars för misstänkta fall av grov miljöförstöring och miljöförstöring.

Alla åtalade nekar till brott.

Tusentals ton avfall transporterades mellan Finland och Estland - rättegången inleds i dag

En omfattande miljöbrottsbehandling inleds i Västra Nylands tingsrätt i dag. Misstanken är att tusentals ton avfall transporterats olagligt mellan Finland och Estland av företag i bägge länderna.

Motivet för transporterna har varit ekonomiskt; på det sättet har företagarna velat undgå transportavgifter.

Åtalen gäller ett fall av miljöförstöring och två fall av grov miljöförstöring under åren 2018-2020. Enligt åklagarna har samtliga åtalade nekat till brott.

Finländska myndigheter har utrett fallet i samarbete med myndigheter i Estland.

Ett lass avfall på en byggarbetsplats.

CKP: Tusentals ton avfall misstänks ha forslats olagligt mellan Finland och Estland

Misstankarna gäller 1 700 ton underkorn och 1 500 ton olja.

En död havsörn ligger i vattnet med buken uppåt.

Två havsörnar hittade döda i Rimito, har troligen skjutits

Havsörnarna hittades bredvid varandra vid Majsor gästhamn.