Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rycket i klassiskt uteblev – Niskanen chanslös i skiathlon, rasande Hyvärinen bästa finländare trots våldsam vurpa: ”Får skylla sig själv”

Uppdaterad 24.02.2023 19:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Skidbytet var början på slutet för Niskanen – chanslös i fristilsdelen av skiathlon - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Iivo Niskanens form i klassiskt var inte alls tillräcklig för stordåd i skiathlon. Då blev det fyrdubbelt norskt i topp. Dagens bästa finländare Perttu Hyvärinen kokade av ilska efter målgång.

Stordåd i skiathlon är inte något huvudfokus för Iivo Niskanen i Planica.

Men efter gryende form i klassisk åkning under vintern hade vissa förhoppningar hunnit uppstå inför stjärnans start i skiathlon. I fjolårets OS lyckades han bärga brons på distansen efter ett ryck på klassiskt tillsammans med Aleksandr Bolsjunov.

Väntevärdet för fredagen var en taktik lik pangloppet i Peking. Verkligheten blev en annan.

Niskanen kom inte loss och var chanslös när det var dags för fristil. Samtidigt som Perttu Hyvärinen var bästa finländare som tia slutade Niskanen 13:e.

– Klart att mitt enda mål var att slå till i klassiskt, så att jag skulle ha chans till topplaceringar i fristil. Men man märkte snabbt att jag inte hade de krafter som skulle ha behövts för andra halvan, erkänner Niskanen för Yle.

Inget att säga till om i fristil

Niskanen verkade sugen på att styra farten i klassiskt, och tog kommandot i täten redan under det första varvet av åtta.

– Tyvärr var det inte riktigt någon annan än jag som ville dra i klassiskt, och då tvingades jag göra en del onödigt jobb.

Han höll sig i täten under loppets första halva, men fältet sprängdes aldrig. Niskanen anlände till skidbytet tillsammans med en drös andra tätåkare – och därefter var det slut på tv-tiden för honom.

– Det kändes inte så illa i det läget, men kroppen var bara inte redo för fristil. Jag sladdade sedan med benet på en isfläck i en backe och under de efterföljande 13 kilometrarna hade man inte så mycket hjälp av vänstra benet.

Hyvärinen i fartfyllt fall

Redan innan den första mellantiden hade Niskanen blivit efter täten och också passerats av Perttu Hyvärinen. Samtidigt stack de norska favoriterna i väg.

– Fristilen blev inte till någonting, det var bara en kamp för att ta sig i mål, summerar Niskanen.

Hyvärinen skulle bli dagens bästa finländare, trots att Niskanen hann komma ikapp honom igen för en stund. Detta efter att Hyvärinen fallit på ansiktet i en hög fart i en nedförsbacke.

– Han kan inte vara arg på någon annan än sig själv. Det var ingen som slog till honom, utan det var underlaget som gjorde att skidan slank i väg, sa Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Programmet är inte längre tillgängligt
Hyvärinen hamnade på näsan i skiathlon - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Det där ser ju bra ut. Om man faller så ska det göras så där, skämtar Hyvärinen då Yle visar honom vurpan.

Hyvärinen, vars stav gick sönder i samband med fallet, stack till slut i väg från Niskanen, slutade på tionde plats och förlorade med närmare två minuter till vinnaren Simen Hegstad Krüger.

Inte så illa med tanke på fallet, men i målfållan var Hyvärinen ursinnig. Skidorna fick sig en flygtur och svordomarna sprudlade efter målgång.

– Jag har hunnit lugna ner mig nu och det känns helt okej. Tävlingen i sig gick ju åt skogen, men jag är i bra form, funderar Hyvärinen.

Skateåkningen stämde bra för dagens bästa finländare.

– Det här är nog en stor besvikelse, jag förväntade mig mycket mer av mig själv. Efter fallet hade jag känslan av att topp-6 gick att nå.

Programmet är inte längre tillgängligt
Besvikna finländare efter målgång – Perttu Hyvärinen kokade av ilska - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Norsk uppvisning

Frågan inför loppet var om Johannes Høsflot Klæbo skulle ha krafterna för ett andra raka guld efter gårdagens sprint.

Norrmannen hörde till favoriterna tillsammans med ett koppel andra landsmän. Starkast av dem var Simen Hegstad Krüger, som stod för ett guldryck med några kilometer kvar.

Världens bästa fristilsåkare vann, enligt Matias Strandvall. Krüger är nu guldmedaljör i skiathlon i både OS och VM.

– Tekniskt sett är Klæbo kanske vassare, men kapacitetsmässigt finns det ingen som kan slå honom.

Bakom högg Klæbo på silvret. Gårdagens guldmedaljör grejade silvret efter ett starkare slut än Sjur Røthe, som fullbordade en norsk trippelseger.

Remi Lindholm stod för sitt bästa mästerskapslopp i karriären och blev 22:a. Debutanten Arsi Ruuskanen kraschade illa före den första mellantiden.

Resultat, skiathlon

1. Simen Hegstad Krüger, NOR, 1.09,40,3
2. Johannes Høsflot Klæbo, NOR, +12,2
3. Sjur Røthe, NOR, +14,1
4. Pål Golberg, NOR, +45,9
5. William Poromaa, SWE, +46,4

10. Perttu Hyvärinen, +1,54,9
13. Iivo Niskanen, +2.44,2
22. Remi Lindholm, +4.31,0
Arsi Ruuskanen avbröt

Diskussion om artikeln