Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Anneli Auers barn drar tillbaka vittnesmål om att hon utnyttjat dem sexuellt

Uppdaterad 24.02.2023 22:16.
Anneli Auer på Suomi-areena 2016.
Bildtext Anneli Auer vill nu att hennes dom rivs upp. Arkivbild från Finlandsarenan 2016, då hon släppts från fängelset till övervakad frihet på prov.
Bild: Pasi Murto / All Over Press

Fallet Anneli Auer, som blivit ett av Finlands mest kända brott, har fått en ny vändning.

I början av 2000-talet har Anneli Auer suttit fängslad för det ännu olösta mordet på sin make, för vilket hon sedan friats 2011. Två år efter det har hon tillsammans med sin tidigare partner dömts för sexuellt utnyttjande av sina egna barn.

Nu rapporterar tidningen Helsingin Sanomat att barnen drar tillbaka sina utlåtanden om sexuellt utnyttjande, i samband med att Auer och hennes tidigare partner ansökt om att riva upp lagakraftvunnen dom av Högsta domstolen. De har försökt få domen uppriven även tidigare.

Auer har fyra barn, födda mellan 1997 och 2004. De tre yngsta har placerats hos en fosterfamilj medan Auer avtjänade sitt fängelsestraff för mord.

De tre barnen har bott hos fosterfamiljen i två år när föräldrarna i familjen tar kontakt med myndigheterna för att anmäla att Auer utnyttjat barnen sexuellt.

HS har sett de videointervjuer som barnen var för sig gjort med sin mammas advokat. På film berättar de att föräldrarna i fosterfamiljen genom påtryckningar fått dem att komma med påhittade historier om sexuellt utnyttjande.

Inne i Högsta domstolen i Helsingfors.
Bildtext År 2016 gav Högsta domstolen avslag på Anneli Auers förra ansökan om att få domen om sexuellt utnyttjande av barn uppriven. Den här gången finns det nytt bevismaterial i och med att barnen har tagit tillbaka sina vittnesmål, säger hennes advokat.
Bild: Silja Viitala / Yle

Barnen: Vi har belönats för saftiga historier

Fosterföräldrarna ska ha bestraffat det yngsta barnet med att bara låta henne äta gröt och nudlar då de misstänkt att hon skadat familjens båt. Straffet hävdes när flickan påstod att hon hade sett sin mamma döda pappan.

Det näst äldsta barnet, en pojke född 1999, berättar att han under sin tid i fosterfamiljen hittat på att deras mamma skurit sina barn. Efter det påhittet blir historierna vildare och vildare.

Barnen berättar att de märkt att fosterföräldrarna blivit ivrigare ju mer de hört barnen berätta. Ibland har barnen försökt förklara att händelserna inte stämmer, men det har fosterföräldrarna inte velat tro på.

Barnen berättar nu att de kommit på historierna tillsammans med fosterföräldrarna. Om man kommit på en bra historia har man blivit belönad. Till slut har historierna handlat om sexuella övergrepp, djuroffer, satandyrkan, orgier och vilda fester på årsdagen för maken Auers död.

I videointervjuerna berättar barnen att de varit just det – barn. De har inte förstått vad det varit frågan om, och de har varit traumatiserade, säger de.

Anneli Auers äldsta barn har under hela rättsprocessen sagt att det inte förekommit sexuellt utnyttjande i familjen.

Ulvilan murhamysteeri

Ulvsbymordet – en skrämmande långdans

Dramatisk dokumentärfilm om mordet och Anneli Auer.

Expert till Yle Uutiset: Systemet kan ha misslyckats ordentligt

Om domstolen river upp Auers dom kan hon få hundratusentals euro i ersättning för det straff hon avtjänat, säger Matti Tolvanen som är professor i straff- och processrätt till Yle Uutiset.

Enligt Tolvanen måste Högsta domstolen väga betydelsen av de ändrade rapporterna som bevis mycket noggrant.

Tatu Hyttinen, som är biträdande professor i straffrätt vid Åbo universitet, tänker i liknande banor.

– Om domen nästan helt och hållet är baserad på barnens berättelser, och det sedan visar sig att de är falska, så skulle det vara mycket exceptionellt. Och då skulle systemet ha misslyckats ordentligt, säger han till Yle Uutiset.

Felaktiga uttalanden från barn har lett till många felaktiga domar runt om i världen. Barn kan vara tillförlitliga vittnen – men bara om brottsutredningar och intervjuer med barn görs på rätt sätt.

Enligt rättspsykolog Tom Pakkanen vid HUS är det svårt att få ett tillförlitligt vittnesmål från ett barn, eftersom barn är mycket känsliga för att bli styrda.

– Det kräver specialisering och omfattande expertis, säger rättspsykolog Pakkanen i en intervju med Yle Uutiset.

Artikeln uppdaterades 24.2.2023 klockan 22.16 med Yle Uutisets expertintervjuer.