Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alla blåvita backherrar tog sig till lördagens tävling – Niko Kytösaho kvalets bästa finländare

Niko Kytösaho bästa finländare i kvalet till normalbacken - Spela upp på Arenan

Det blir en full finländsk uppställning i morgondagens VM-normalbacke i Planica. Alla fyra finländare klarade fredagens kval i HS 102-backen.

Niko Kytösaho var bäst med en 20:e plats. Han hoppade 97,5 meter, och vittnar om en bra stämning i det finländska laget.

– Vi har roligt tillsammans med killarna i omklädningsrummet. Och då det är dags för allvar så har vi fullt fokus, säger Kytösaho till Yle.

Antti Aalto (27:e efter hopp på 92 meter), Vilho Palosaari (42:a, 90 meter) och Eetu Nousiainen (45:e, 91 meter) fullbordade det lyckade finska kvalet.

Bäst i kvalet var värdlandets Anze Lanisek. Slovenen hoppade 98 meter.

Sport

Ott Tänak återvänder till Hyundai nästa säsong

Den estniske rallyföraren Ott Tänak återvänder till Hyundai inför säsongen 2024.

Tänak körde för Hyundai åren 2020–2022 men flyttade i fjol till M-Sport som han kört för de två senaste säsongerna, samt under flera repriser på 2010-talet.

– Hyundai har en klar vision och tydligt utstakade mål för den nära framtiden. Det lockade mig till stallet, säger Tänak på WRC-rallyns webbplats.

– Vårt mål i detta nya kapitel är inget mindre än att vinna alla tre titlar.

Tänak kommer ändå att köra säsongen slut för M-Sport. Men en andra VM-titel blir det inte: esten är fyra i sammandraget med två tävlingar kvar. En gång har han lyckats vinna rally-VM-titeln, 2019 då han körde för Toyota.

Tänaks parhäst nästa år kommer att vara belgaren Thierry Neuville som kört för det koreanska stallet alltsedan 2014. Enligt rallywebbplatsen Dirtfish är det sannolikt att Esapekka Lappi fortsätter köra för Hyundai, men eventuellt får han dela på rollen som tredje kusk med landsmannen Teemu Suninen.

Jerry Turkulainen september månads spelare i ishockeyligan

Ingen som följt den inhemska FM-ligan i ishockey kan ha missat att JYP-anfallaren Jerry Turkulainen varit i sitt livs form. Han inledde aningen anspråkslöst med ett mål på lagets tre första matcher, men sedan föll pusselbitarna på plats.

I de fyra följande matcherna har han stått för fantastiska 13 poäng: mot KooKoo 1+2=3 poäng, mot HPK 1+3=4 poäng, mot KalPa 1+2=3 poäng och mot SaiPa 1+2=3 poäng. Under 2000-talet är det bara Pelicans-anfallaren Ryan Lasch som mäktat med lika många poäng på fyra matcher.

Turkulainen, som med sina 170 cm hör till ligans kortaste spelare, toppar poängligan med 5+9=14 poäng på sju matcher.

Det är framför allt Jyväskylälagets powerplay som fungerat ovanligt bra och burit frukt i form av mål. JYP har också beslagtagit de två följande placeringarna i poängligan, genom backen Sami Niku (4+9=13) och anfallaren Reid Gardiner (4+8=12).

Turkulainen valdes till månadens spelare för andra gången – första gången var i oktober i fjol.

Fjärde förlusten i rad för volleybollslandslaget – världsnian bättre

Serbien visade i OS-kvalturneringen i Japan att det är viss skillnad mellan att vara nia på världsrankinglistan och att vara 28:e, som Finland.

Serberna vann med klara 3–0 efter en till synes jämn match, i alla fall poängmässigt: 25–21, 25–22, 25–22.

Förlusten var den fjärde i rad för herrlandslaget. I sina tidigare kvalmatcher hade Finland förlorat mot i tur och ordning Japan med 2–3, USA med 0–3 och Slovenien med 1–3. Slovenien och USA har tills vidare spelat utan förlust.

På fredagen fortsätter matcherna för Finlands del mot Turkiet, världsrankinglistans 14:e bästa nation. På lördag står Tunisien, 18:e på samma lista, och på söndag Egypten, 19:e på listan, för motståndet.

De två bästa nationerna viker sig en plats till OS i Paris 2024, så det tåget gick redan för Finlands del. I stället är fokus på att kämpa om rankingpoäng som kan hjälpa till att föra Finland till VM.

Tabellen hittas här!

Marcus Forss hoppade in från bytesbänken och passade till ”Boros” 2–0-mål

Den finländske anfallaren Marcus Forss fick nöta bänk i 70 minuter i Middlesbroughs hemmamatch mot Cardiff City i Championship-serien. Men när han väl kom ut på planen blev det resultat.

Forss spelade fram till Middlesbroughs 2–0-mål, som också var matchens slutresultat.

Isaiah Jones gjorde hemmalagets första mål i den 56:e minuten och Emmanuel Delan Junior Latte Lath fastställde, på en passning av Forss, slutresultatet 2–0 i den 84:e minuten.

Forss har dragits med mycket skador på sistone. Han är åter med i Markku Kanervas landslagstrupp som möter Slovenien och Kazakstan.

Segern var mycket viktig för Middlesbrough som haft en tung start på säsongen. Laget parkerar på 16:e plats medan Cardiff City är sjua i Championshiptabellen som toppas av Ipswich Town strax före Leicester City.