Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fastnade i staket, kunde ha slagit skallen i stor sten – norska ögonvittnet om Arsi Ruuskanens skräckolycka: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad 24.02.2023 22:30.
Arsi Ruuskanen på träning.
Bildtext Arsi Ruuskanens VM är med största sannolikhet över.
Bild: Lehtikuva

Arsi Ruuskanen undvek benbrott, men kommer inte att tävla vidare i VM, rapporterar Finlands lagläkare. Tv-kamerorna missade den våldsamma kraschen, som servicemannen Tord Hegdahl blev ögonvittne till. Han körde in i hårt trävirke, berättar norrmannen.

Arsi Ruuskanen kom aldrig så långt som till den första mellantiden på 900 meter i sin VM-debut. I Yles sändning – och hos det finländska landslaget – var förvirringen stor då finländaren inte synts till.

Orsaken var en tidig olycka. Ruuskanen hamnade snett i en nedförsbacke och drämde in i ett reklamstaket med kraft.

Finländaren skadade benet och avbröt, precis som Italiens Paolo Ventura, som var inblandad i samma krasch. Ruuskanen skickades till sjukhus.

– Jag vet inte vad som hände, han grät, berättade Ventura, som lyckades undvika reklamskylten, för Sportbladet.

Ögonvittnet: ”Han fick bäras bort”

Kraschen fångades inte in av någon tv-kamera. Norska servicemannen Tord Hegdahl stod på 50 meters avstånd och såg händelseförloppet.

– Jag såg inte hur det hela började, men det var en väldigt allvarlig olycka. Det var hårt trä som han krockade in i, och han hade ont direkt, säger norrmannen till Yle Urheilu.

– Han hängde fast i staketet.

Hegdahl uppskattar att Ruuskanen hade en hastighet på 30–35 kilometer innan krocken.

Landslagsläkaren Janne Pesonen följde med Ruuskanen till sjukhuset och fick höra åkarens version av det skedda.

– Det var något som hände framför honom som tvingade honom att väja och åka på yttre kanten av banan. Men då hamnade han så långt ute och kunde inte göra något i trängseln. Det slutade med en träff i ändan av reklamstaketet.

Bild från skidskurva i Planica.
Bildtext Här åkte Ruuskanen ut. Skylten som han krockade med är bortplockad.
Bild: Laura Arffman

Hegdahl berättar att det tog tio minuter innan en snöskoter kommit till platsen för att hämta finländaren. Det fanns inga vägar i närheten som en ambulans hade kunnat köra på.

– Han fick bäras bort. Att gå på egna ben var inte aktuellt.

Läkaren: Ruuskanens VM över

Pesonen kunde komma med lugnande besked sent på fredagskvällen. Men några fler VM-lopp blir det inte för Ruuskanen i Planica.

– Hans VM är över, det kan man slå fast. Arsi blev kvar på sjukhuset över natten som en säkerhetsåtgärd, men han mår riktigt bra efter omständigheterna, säger Pesonen till Yle.

– Han undvek de värsta skadrona, men det finns omfattande mjukdelsskador i benet.

I kurvan fanns det inte några spår och åkarna fick försöka hålla balansen i snösörjan. Reklamskylten som Ruuskanen körde in i var tokigt placerad.

– I dessa förhållanden borde den ha stått någon annanstans. Jag har åkt i den där kurvan i en vecka, men i dag var föret helt annorlunda än tidigare, tycker Hegdahl.

Strandvall: ”Borde inte ha varit möjligt”

Perus finländska landslagstränare Hannu Lappi hade koll på platsen där krocken skedde.

– Skyltarna var placerade helt galet. Det ska inte finnas några sådana på ett så fartfyllt ställe, snarare borde det finnas skyddsnät där, tycker Lappi.

Ruuskanen hade också tur i oturen.

– Ett par meter före skylten fanns en stor sten, där man hade kunnat slå huvudet. Då hade det kunnat sluta ännu sämre, konstaterar Yle Urheilus expert Ville Nousiainen.

Matias Strandvall påminner om arrangörens ansvar.

– Det borde inte vara möjligt att en åkare skadar sig på grund av en utkörning. Det är på arrangörens ansvar att banan är trygg för alla, menar Yle Sportens expert.

Artikeln uppdaterad med Jussi Pesonens kommentarer klockan 22.25.

Diskussion om artikeln