Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: VM-lördagen kulminerar med backhoppning – fyra finländare utmanar då Slovenien hoppas på guldfest

Uppdaterad 25.02.2023 17:56.
Herrarnas backhoppning, HS 100 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Det har varit stolpe ut tillsvidare för Finland under VM i Planica. I kvällens backhoppning slår fyra finländare ur underläge.

Kl. 17.55 Herrarnas backhoppning, HS 100

Finland: Eetu Nousiainen, Vilho Palosaari, Niko Kytösaho, Antti Aalto

Kommentator: Mikael Oivo

Herrarnas backhoppning, HS 100 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Dags för fest i slovensk tappning?

Damernas tävling i normalbacken var en stor besvikelse för värdnationen som inte ens kom i närheten av medaljstriden. I herrtävlingen har Slovenien en bra chans till revansch.

Anze Lanisek har imponerat på träningarna och vann också gårdagens kvaltävling. Dessutom har bland annat Timi Zajc visat upp fin VM-form. De här två hör till tävlingens starkaste medaljkandidater.

De senaste VM-guldmedaljerna i normalbacke har vunnits av Polen. Också den här gången är världsmästarna Piotr Zyla och Dawid Kubacki samt nationens allra största stjärna Kamil Stoch med i medaljspekulationerna, även om den meriterade trion börjar bli rätt ålderstigen.

Som lag har de norska hopparna varit överraskande bleka i Planica, bortsett från världscupledande Halvor Egner Granerud, som jagar karriärens första individuella VM-medalj.

Finländarna: Jämn kvartett jagar platser i andra omgången

De positiva nyheterna: samtliga finländare klarade kvalet. De negativa nyheterna: ingen finländare har visat upp en form som skulle tyda på en placering bland de 20 bästa i tävlingen.

Finlands säkraste kort med tanke på en plats i tävlingens andra omgång är Antti Aalto och Niko Kytösaho, som platsade bland de 30 bästa i fredagens kvaltävling.

Den färska juniorvärldsmästaren Vilho Palosaari besitter inte samma fysiska egenskaper som Aalto och Kytösaho, men hans tävlingsnerver verkar vara av annan kaliber. Eetu Nousiainen har fått till ett panghopp på träningarna i Planica, men hans prestationer har varit väldigt ojämna.

VM och OS-historia: Malysz och Weissflog enda flerfaldiga världsmästare i normalbacke

Man har tävlat i VM i både stor- och normalbacke sedan år 1962. Finlands enda världsmästare i normalbacke är Janne Ahonen som vann sitt enda individuella stortävlingsguld i Trondheim år 1997.

Alla tiders mest framgångsrika hoppare i normalbacke är Adam Malysz som vann tre VM-guld mellan åren 2001 och 2007.

Ingen förutom Malysz och Jens Weissflog har mäktat med att vinna två VM-guld i normalbacke. Av dem som är med i dagens tävling har Piotr Zyla, Dawid Kubacki och Stefan Kraft ett VM-guld i normalbacke sedan tidigare.

Diskussion om artikeln