Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skidsäsongen i Åbo har börjat på allvar – de flesta av stadens skidspår har nu lagts i ordning

Skidspår vid Nunneberget i Åbo.
Bildtext Arkivbild. Åbo stad kommer att hålla vissa skidspår öppna också om den naturliga snön skulle smälta bort.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Trots det milda vädret under årets första månader har skidsäsongen i Åbo äntligen kommit igång. Enligt en av stadens motionsplatsmästare är spåren i gott skick just nu.

Jukka Virtanen är motionsplatsmästare vid Åbo stad och ansvarar bland annat för underhållet av stadens skidspår. Han säger att han redan lite hade tappat hoppet om att det skulle bli någon mer snö i vinter.

– Bra att det ändå blev på det här sättet och att snön kom så lämpligt till sportlovsveckan. En del snabba lösningar måste vi ta till för att få spåren i skick, säger Virtanen.

Virtanen uppskattar att skidspåren i Åbo i det här skedet är i mycket gott skick.

– Vädret ser också riktigt bra ut så det är nog bara att fara ut och skida. Nu när det har kommit ett ordentligt snölager betyder det också att folk inte behöver fara så långt hemifrån för att åka skidor.

Lumikoneet turputtavat lunta iltapimeällä Turun Impivaarassa joulukuussa 2022.
Bildtext Arkivbild. Det gick åt kring 4 500 kubikmeter vatten då snökanonerna först spridde snö över skidpåret i Impivaara i december.
Bild: Johanna Lehtola / Yle

Så fort snön kom så började staden med arbetet för att få skidspåren dragna. Ännu är de inte helt och hållet färdiga på alla ställen, men de flesta skidspår har redan dragits två eller till och med tre gånger, enligt Virtanen.

– Vi satte igång med att fixa skidspåren genast på måndagen efter att snön kom. Nunnebergets skidspår har varit öppen hela säsongen och behöver dagligen underhåll med snökanoner. Då vi först spridde snön för den banan gick det åt cirka 4 500 kubikmeter vatten, säger Virtanen.

Virtanen tror också att snön kommer att hålla i sig ännu en god stund trots några enstaka plusgrader också under vecka nio.

– På Nunneberget så fortsätter vi att hålla skidspåren öppna också längre om det skulle bli så att den naturliga snön smälter bort.

Nunnebergets skidspår välbesökt under helgen

På lördagen var det många ivriga skidåkare som var i farten vid Nunnebergets skidspår i Impivaara. Två av dem var Laura Lanne och Emma Määttänen. Emma arbetar som socialarbetare och Laura arbetar som skolkurator. För Laura var det första gången som hon åkte skidor sedan lågstadiet.

– Det var ändå Emma som ramlade och inte jag, påpekar Laura Lanne.

Efter ett utmattande skidpass ska båda ta det lugnt resten av veckoslutet.

– Det här var första gången jag var till Nunneberget och skidade. Jag tycker att det var ett jättebra ställe. Jag har också följt med VM-skidningen som är på gång. Så jag har lite bråttom hem, säger Emma Määttänen.

Två kvinnor med skidor i händerna.
Bildtext Laura Lanne och Emma Määttänen hade nyss avslutat sitt skidpass då Yle Åboland träffade dem.
Bild: David Fagerudd / Yle

Lauri Tikka, som arbetar som speciallärare, besökte också Nunnebergets skidspår på lördagen. Han föredrar ändå att bara se på medan familjen åker skidor.

– Jag tycker inte om att åka skidor. För rätt så många år sedan brukade jag nog åka skidor, men nu är det mera skridskor som gäller för mig, säger Lauri.

Trots att han inte själv åker skidor så säger Lauri Tikka att familjen har varit mycket nöjda med skidspåret vid Nunneberget.

– Vädret just nu har också varit mycket bra. Annars har jag också spelat fotboll och varit tränare så jag känner att motionsmöjligheterna i Åbo är väldigt bra just nu, säger Lauri.

Man i blå rock. Snö på marken.
Bildtext Lauri Tikka föredrar att se på då familjen skidar. Själv tycker han mera om skridskoåkande.
Bild: David Fagerudd / Yle

Pamela Friström jobbar vid Åbo Akademi och har njutit av sportlovet med sin familj. Hon berättar att de inte är så vana skidåkare, men skiduthyrningen vid Nunnebergets skidspår tycker hon att är en mycket bra idé.

– Vi brukar nog åka skidor några gånger varje vinter. Nu när snön också kom så kändes det som att man ville njuta av vintern på något sätt. Då vi ändå åker skidor rätt så lite med vår familj är det en alldeles för stor investering att köpa skidutrustning åt alla. Därför är det fint att man istället kan hyra den här för en så liten peng. Det blir på ett sätt en jämlikhetsfråga att alla har möjligheten att testa på skidåkandet, säger Pamela.

Kvinna med rocken öppen. Står framför skidor.
Bildtext Pamela Friström jobbar vid Åbo Akademi och har njutit av sportlovet med sin familj.
Bild: David Fagerudd / Yle

Diskussion om artikeln