Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor publik då försvarsmakten firade i strålande sol – 105 år sedan jägarnas hemkomst till Vasa

Solen lyser över tiotals beväringar som deltar i försvarsmaktens paradmönstring på Vasa torg. I förgrunden publik som samlats.
Bildtext Försvarsmaktens paradmönstring lockade en hel del publik till Vasa salutorg på lördagen.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Hundratals Vasabor lockades ut i centrum på lördagen då försvarsmakten firade minnet av jägarnas hemkomst. Såväl materielutställningen på Kaserntorget som paradmönstringen på Salutorget drog stor publik.

Landets soligaste stad gjorde skäl för sitt epitet under lördagen och det var en och annan som hade plockat fram solglasögonen för att kunna njuta fullt ut av den sällsynt vackra vinterdagen.

Mellan klockan nio och tolv kunde man beskåda en materielutställning på Kaserntorget.

Monika Ståhls är på plats med sonen Theo, som ivrigt väntar på sin tur att klättra upp i ett bepansrat trupptransportfordon. Det lyckas inte sådär bara, utan mamma får lyfta. Men snart hörs glada utrop och en nöjd Theo vinkar från förarplatsen.

Två barn, en flicka och en pojke, i vinterkläder har klättrat upp i förarhytten på ett trupptransportfordon och ler stort.
Bildtext Ester Rönnlund från Vasa och Teo Ståhls från Lovisa bemannar trupptransportfordonet XA 180M.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

– Vi kom enkom från Lovisa för det här, skrattar Monika Ståhls men tillägger att det såklart bara råkar vara fin tajming med familjens sportlov.

Populär utställning

Strax efter klockan tio råder ett riktigt människomyller på Kaserntorget och det är folk i alla åldrar som beskådar allt från granatkastare och fältkanoner till olika typer av fordon och missilsystem.

Finlands riksvapen på dörren till ett av försvarsmaktens fordon.
Bildtext Finlands riksvapen utgörs av en röd sköld med ett lejon av guld som håller i ett svärd och trampar på en kroksabel.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Beväringen Alexandra Ylikylä från Björneborgs brigad i Säkylä får svara på många nyfikna frågor. Hon är inte överraskad över att utställningen lockar så många.

– De här utställningarna verkar vara populära, det var likadant på utställningen i Fredrikshamn på självständighetsdagen ifjol. Och nu har vi ju dessutom såhär fantastiskt väder, säger Ylikylä.

Kvinnlig beväring ler svagt och ser in i kameran. I bakgrunden trupptransportfordonet XA-360.
Bildtext Alexandra Ylikylä har valt att göra militärtjänst och säger att hon trivs vid Björneborgs brigad.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Ylikylä står intill trupptransportfordonet XA-360, vars syfte är att transportera manskap men som även är bestyckat för att i strid stöda med direkt eld.

Hon berättar att folk vill veta allt från hur stor trupp som ryms i fordonet till hur mycket det väger. Svaret på den frågan är 27 ton.

Och den givna frågan till Ylikylä själv är naturligtvis hur många dagar hon har kvar av sin militärtjänstgöring. Svaret kommer rappt:

– 110 dagar.

Liten vit hund sitter i snödriva och ser ut att njuta av solen.
Bildtext Havannahunden Hilma har dragit sig undan folksamlingen på torget och passar på att sola sig lite.
Bild: Moa Mattfolk / Yle
Många tiotals människor går omkring på Kaserntorget i Vasa för att titta på försvarsmaktens materielutställning. Solen lyser från blå himmel.
Bildtext Utställningen lockade hundratals.
Bild: Moa Mattfolk / Yle
Profilerna av en man och hans dotter, flickan upplyft i mannens famn, båda vinterklädda med mössor på huvudet.
Bildtext Juha Mäkynen passar på att fördriva lite tid med sin dotter på Kaserntorget.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

105 år sedan jägarnas hemkomst

Materielutställningen på Kaserntorget är alltså en del av försvarsmaktens 105-årsfest till ära för jägarnas hemkomst till Vasa, som ägde rum i februari 1918. Jägarna hade fått militärutbildning i Tyskland; kunskaper som sedan blev en del av grunden till Finlands försvar i vinter- och fortsättningskriget.

Årsfesten bjöd också på paradmönstring på Vasa salutorg, utförd av arméns kommendör, generallöjtnant Pasi Välimäki.

Solen lyser över tiotals beväringar som deltar i försvarsmaktens paradmönstring på Vasa torg. I förgrunden publik som samlats.
Bildtext Paradmönstringen på Salutorget inleddes klockan tolv och sedan fortsatte festligheterna med marsch genom centrum.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Jubileumsfestligheterna på lördagen avslutades med kransnedläggning vid Jägarstatyn i Hovrättsparken.