Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Medaljkampen blev aldrig spännande – Kerttu Niskanen kunde inte utmana om bronset då Vasaloppsvinnare överraskade

Uppdaterad 25.02.2023 17:19.
Kerttu Niskanen skidar bredvid Frida Karlsson.
Bildtext Kerttu Niskanen blev åtta sekunder från brons.
Bild: Lehtikuva

De ädlaste valörerna försvann direkt då det blev dags för fristil. Och i kampen om bronset var en norsk skrälldam klart starkare en Kerttu Niskanen.

Precis som i gårdagens herrlopp hölls fältet samlats i den klassiska delen även i damernas skiathlon.

Väl vid skidbytet rymde en väntad tätduo i väg. Guldkampen skulle bli en svensk historia mellan Ebba Andersson och Frida Karlsson – samtidigt var Kerttu Niskanen kvar i fajten om brons.

Men tröttheten syntes i Niskanens fristilsåkning och särskilt i nedförsbackarna tappade hon tid. Norska överraskningsnamnet Astrid Øyre Slind var betydligt piggare, skapade sig en lucka till Niskanen och tyskan Katharina Hennig och kunde knipa bronset.

För Niskanen slutade tävlingen med en femteplats, då också Hennig hade mer bränsle kvar i slutforceringen. I fjolårets OS var Niskanen fyra på skiathlon.

– Jag kom ändå nära medalj och brons hade varit kul. Men en femteplats är inte heller någon självklarhet. Samtidigt har jag höga målsättningar och känner en besvikelse nu, säger Niskanen till Yle.

Norsk superskräll på pallen

Ebba Andersson ryckte i väg tillsammans med Frida Karlsson direkt efter skidbytet. Andersson passade samtidigt på att skapa sig ett avstånd till Karlsson, som är känd som en klart starkare spurtkanon.

Den luckan räckte hela vägen. Formstarka Andersson hade till och med råd med ett fall i snösörjan i Planica.

Guldet var hennes första i ett mästerskap.

– Just nu är det en mix av alla möjliga känslor. Men framför allt är jag så himla glad för det här betyder mycket för mig, säger 25-åringen i Viaplays sändning.

Guldmedaljören Andersson hade råd med vurpa - Spela upp på Arenan

Men det var bronsmedaljören som var dagens stora utropstecken.

35-åriga Astrid Øyre Slind är mer känd som en långloppsspecialist, som tog hem Vasaloppet så sent som i fjol och är klart vassare på klassiskt. Dagens lopp var VM-debut för norskan – som slutade i sensationellt brons trots kantig skateåkning.

– På startlistan fanns det många namn som jag trodde skulle vara starkare än jag. Men jag kom hit med öppet sinne och överträffade alla mina förväntningar, kommenterar norskan, som gjorde comeback i världscupen efter en paus på tio år före den här vintern.

Pärmäkoski sexa

Niskanen förlorade med närmare minuten till vinnaren Andersson. Marginalen till medalj stannade på åtta sekunder.

Hon led av samma problem som brorsan Iivo i går, tycker Yle Sportens expert Matias Strandvall.

– Bytet från klassiskt till skate passar bättre för fristilsåkarna. Specialisterna på klassiskt har väldigt svårt att komma i gång efter ett halvt lopp i klassisk stil. Det var det som fällde Kerttu i dag, även om hon ju höll ett ganska bra tempo, konstaterade experten i direktsändning.

Niskanen femma i skiathlon – passerades av Hennig på slutet - Spela upp på Arenan

Niskanen fick dra det tunga lasset i jakten på bronset. Bakom henne nöjde sig tyskan Hennig att följa efter – för att sedan spurta förbi finländaren.

– Hon nöjde sig med att följa efter och ville inte dra. Hon ville slå mig och drog till med en spurt. Men ute på banan var det jag som fick jobba, konstaterar Niskanen.

Knappa halvminuten efter Niskanen kom nästa finländare i mål, som nästa åkare. Krista Pärmäkoski fick säga hejdå till täten under den klassiska delen av loppet.

– Jag var tvungen att låta tätåkarna sticka i väg. Visst hade man kunnat bita ihop och följa efter, men då skulle jag kört slut på mig själv i fristil. Det gick så fort så att jag var tvungen att lätta på gasen, säger Pärmäkoski.

Programmet är inte längre tillgängligt

Finländskan, vars form varit ett frågetecken, kämpade sig till en sjätte plats.

– Den här dagen var en kamp i ett trögt före. Det kändes som att man knappt hade någon fart alls, men så var det säkert för de andra också.

Eveliina Piippo fick en motig start efter att ha åkt omkull tidigt. Piippo lyckades ändå åka upp sig till 15:e plats.

– Fallet svider ordentligt och det kommer att ta en stund att komma över det. Men annars känns det rätt bra inför fristilsmilen, tycker Piippo.

Dagens fjärde finländare Anne Kyllönen avbröt på grund av astmabesvär.

VM på skidor, damernas skiathlon (7,5 km + 7,5 km)

1. Ebba Andersson SWE
2. Frida Karlsson SWE +22,0
3. Astrid Øyre Slind NOR +48,0
4. Katharina Hennig GER +53,3
5. Kerttu Niskanen FIN +56,3
6. Krista Pärmäkoski FIN +1.22,1

7. Ingvild Flugstad Østberg NOR +1.23,9
8. Anne Kjersti Kalvå NOR +1.24,0
9. Francesca Franchi ITA +1.25,3
10. Delphine Claudel FRA +1.29,7

15. Eveliina Piippo FIN +2.02,8
Anne Kyllönen FIN avbröt

Diskussion om artikeln