Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Rörelse Nu går till val med lång nedskärningslista – skulle spara in tre miljarder redan i år

Uppdaterad 27.02.2023 10:50.
Två personer på en trappa.
Bildtext Karoliina Kähönen, viceordförande för Rörelse nu (till vänster) och ordförande Harry ”Hjallis” Harkimo vid Skatuddens Casino där partiet publicerade sitt valprogram på lördagen.
Bild: Sofia Kajander

Partiet vill stoppa statens skuldsättning, slå ihop små kommuner och tygla ”förmyndarsamhället”.

Partiets viktigaste målsättning är att helt och hållet stoppa statens skuldsättning under nästa valperiod.

– Vi har gjort ett program där vi skulle spara 3 miljarder euro under 2023. Efter ett år kollar man vad man vill göra de följande åren, säger partiordförande Harry Harkimo.

Rörelse Nus sparlista

Partiet skulle bland annat skära i

  • Utvecklingsbiståndet med 600 miljoner

  • Bostadsbidrag med 400 miljoner

  • Företagsstöden med 400 miljoner

  • Statsförvaltningen med 300 miljoner

  • Inkomstrelaterade dagpenningen med 200 miljoner

  • Yles finansiering med 150 miljoner

– Det som jag tycker är mest fel är att gå in i valet utan att berätta specifikt vad man vill göra. Man säljer bilder om en rosenröd framtid utan att specificera hur det ska gå till, säger Harkimo.

Tillväxt ska enligt Harkimo skapas via företagen, till exempel genom att slopa kollektivavtalens allmänt bindande verkan, främja lokala avtal och göra det lättare att säga upp personal.

Partiet vill bryta ner fackföreningarnas och intresseorganisationernas makt som han menar håller de stora partierna gisslan.

– En orsak till att vårt samhälle aldrig utvecklas är att det är byggt på korporatism. Då vågar inte partierna göra någonting radikalt, säger Harkimo.

Slå ihop små kommuner

Harkimo tycker att kommunerna i dagens läge är alltför många. Botemedlet skulle vara att slå ihop kommunernas förvaltningar.

Han vill inte tala om regelrätta kommunsammanslagningar där kommunerna upphör att existera, utan ”sammanslagning av administration och personal.”

Vad blir då kvar av kommunen?

– Det som blir kvar är namnet och själva kommunen. Man slår ihop dem så att de kan erbjuda bättre tjänster. Man kan inte ha skolor i kommuner där det inte föds ett enda barn, säger Harkimo.

Enligt nyhetsbyrån STT hade partiet skrivit på sin webbsida att de vill minska välfärdsområdenas antal till fem och kommunerna till hundra. De här formuleringarna har tagits bort och finns inte med i valprogrammet.

Siktar på tio platser i riksdagen

Partiet, som hittills bara haft en riksdagsledamot i Hjallis Harkimo, siktar nu på tio platser i riksdagen. Det är lika många mandat som SFP har i nuläget med ett stöd på 4,5 procent. I partimätningarna har partiets stöd kretsat kring två procent.

Partiet går till val med 177 kandidater i alla tolv valkretsar, vilket kan jämföras med SFP:s 111 kandidater. Fulla listor har partiet i sex valkretsar.


Rättelse 27.2 klockan 10.50: Rörelse Nu vill att det ska bli lättare att säga upp, inte avskeda, personal.