Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: En kraftdemonstration från svenskt stål – det är ingen slump att Ebba Andersson har tagit för sig i tomrummet efter Johaug

Ebba Andersson går i mål i VM som etta.
Bildtext Ebba Andersson tog sitt allra första individuella VM-guld i Planica.
Bild: Lehtikuva/AFP

Svenska damlaget dammar rent i VM, den långvariga tvåan blev etta. Ebba Andersson är världens bästa distansåkare just nu – och det är ingen slump.

– Hon blir en nöt att knäcka.

Frida Karlsson hade åtminstone rätt då hon såg fram mot skiathlon-slaget mot Ebba Andersson. Förväntan var en duell, det blev aldrig spännande. Det var snarare eriksgata i slovenskt solgass, en uppvisning i vem som är bäst.

Det var bara den svenska flaggan i näven på upploppet som saknades då Ebba Andersson visade vem som är storfavorit till att bli VM-drottning. Och ett år efter den bistra, bittra OS-upplevelsen i de kinesiska bergen är det en sympatisk, driven 25-åring som har tagit över då Therese Johaug lämnade sin tron.

Här har det funnits ett tomrum att fylla, och när allt var över fick de två starkaste i distanseliten omfamna varandra.

– Man har funderat på om man verkligen ska lyckas någon gång, säger Andersson.

– Så himla välförtjänt. Hon har haft den här toppnivån så länge och saknat guldet. Det här var hennes dag, säger VM-tvåan Karlsson.

Stack iväg på kommando

Dagen? Loppet?

En kraftdemonstration från svenskt stål.

Det var högt tempo i klassiskt, klungan var nere i sex namn vid skidbytet – och en kilometer senare var vi nere i en icke-existerande guldstrid. Ebba Andersson tryckte ner stavarna i snön, stack iväg på kommando, ökade marginalerna och hade råd med ett fall på vägen mot karriärens bästa dag.

Guldmedaljören Andersson hade råd med vurpa - Spela upp på Arenan

Och det här är, förstås, ingen slump. VM-guldet i Planica kan snarare vara startpunkten på en framgångsrik fortsättning för Andersson. Hon har den fysiska kapaciteten för att köra ifrån resten, hon är så målmedveten och pedant i sin satsning att första individuella VM-guldet knappast skakar om fokus.

Efter att ha varit steget bakom ungdomsstjärnan Frida Karlsson känns nästa kliv i karriären givet: fler VM-medaljer nästa vecka.

Ebba Andersson var länge den eviga tvåan. Hon harvade runt i Ruka, Lillehammer och Lenzerheide, Val di Fiemme, Lahtis och Falun – oavsett bana, distans och förhållanden vann hon inte i världscupen.

I januari 2021 bröt hon den barriären en första gång, den här vintern har svenskan exploderat. Hon vann direkt i Ruka, tog hem de tre sista distansloppen före VM och nu var hon överlägsen då vinterns hittills tyngsta tävling avgjordes.

Upptrampade fotspår i VM

Bilden utifrån är att segrarna har gett Andersson en helt annan stadga på start. Hon har mognat och i den här stekheta formen är mästaren också en favorit på fristilsmilen och den klassiska tremilen.

Frida Karlsson, Ebba Andersson och Astrid Öyre Slind firar efter VM-lopp.
Bildtext Frida Karlsson och Ebba Andersson dominerade.
Bild: Lehtikuva

Totalt sett tassade längdåkningen i Planica dessutom vidare i upptrampade, väntade fotspår.

Tolv längdmedaljer är utdelade i VM – elva av dem har landat hos Sverige och Norge. Norge är längdherrarnas Aleksandr Karelin, Sverige är damernas lika solklara dominant.

– Och det har gått precis som man kunde förutspå. Det här är ingen skräll. Sverige har bredd och många unga åkare på damsidan. Allt fungerar, säger Yles expert Kalle Lassila.

I motsats till det finska laget, som lutar sig mot 34-åriga Kerttu Niskanen och 32-åriga Krista Pärmäkoski, har den svenska spetsen dessutom en lång framtid i sporten. Ebba Andersson är 25, Frida Karlsson är ett par år yngre, det oslagbara sprintlaget har många år kvar i världseliten.

För Finland ekar det oroväckande tomt bakom Niskanen och Pärmäkoski. I Norge var deras damkvartett bland de tolv första i dag, men det är ändå ”lite tunt”.

Blågult var dagens färg, Ebba Andersson var dagens åkare. Är hon också namnet för hela mästerskapet?

Diskussion om artikeln