Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bästa medaljchansen blev till spurtstrid om 18:e plats – tränaren paff, Herola uppgiven efter magplask i nordisk kombination: ”En förfärlig dag”

Herola slog Hirvonen i spurtkamp om 18:e plats - Spela upp på Arenan

Lördagens nordiska kombination blev en sorglig historia för finländsk del. Allt hopp var borta redan efter backmomentet – och efter statistroller i skidmomentet var tonerna trista. Det gick åt skogen, det här helt klart, säger tränaren Antti Kuisma.

Medaljförväntningarna på finländsk nordisk kombinaton var inte höga inför VM. Men om det var någon tävling där hoppet kunde leva, så var det i dagens tävling med normalbacke.

Men en Ilkka Herola-succé, likt silvret i senaste VM i samma tävling, var aldrig nära.

Det stod klart redan efter backmomentet. Herolas hopp mätte bara 90 meter i HS 100-backen och alla slags förhoppningar om en framskjuten placering kunde glömmas.

Finländaren blev nämligen 33:e i backmomentet.

– Det var det överlägset sämsta hoppet som jag gjort här, säger Herola bittert till Yle.

Meningslöst skidmoment

Liksom Herola så har också Eetu Hirvonen sina styrkor i spåret, och skulle med bra hoppning kunna kämpa om en plats bland de tio bästa.

Också Hirvonen hoppade bort sig. Han hade platsen framför Herola inför skidmomentet och kallade sin dag usel.

Skidåkningen slutade med en spurtstrid mellan finländarna. Där var Herola starkare – och blev bästa finländare på en blygsam 18:e plats.

– Längdåkningen i sig fungerar för mig. Vi tog ikapp täten med en halv minut trots att inget stod på spel, fortsätter Herola.

– I slutändan fanns det ju inget att tävla om. Och det är svårt att åka så mycket fortare då stavarna går genom snön. Den där farten hade man kunnat hålla hur länge som helst, deppar Hirvonen.

”Ingen skillnad hur dåligt det går – om medaljchansen är borta”

Guldet tog norske storstjärnan Jarl Magnus Riiber hand om. Han ledde redan efter backdelen, och åkte ut i spåret över två minuter före Hirvonen och Herola.

– Det finns inte mycket att ta med sig från den här tävlingen. Det fanns inte mycket man kunde göra, sammanfattar Herola.

– Det har egentligen ingen skillnad hur dåligt det går, ifall man är borta ur medaljstriden. Det är en lika stor besvikelse ändå. Visst var det här en förfärlig dag.

Det bästa blåvita namnet i backen var de facto Arttu Mäkiaho, som inledde sitt skidmoment tio sekunder framför de andra finländarna. I mål var Mäkiaho 22:a.

Förbundskapten Antti Kuisma var inte värst mycket muntrare än Herola.

– Det gick åt skogen, det är helt klart. I skidmomentet gjorde vi det som gick att göra. Det finns inte riktigt några ord, förväntningarna var på en annan nivå än det här, kommenterar Kuisma.

– Det blir inte bättre av att härja eller gnälla. Men det är klart att man måste förhålla sig kritiskt till resultaten.

VM, nordisk kombination, HS 100 + 10 km

1. Jarl Magnus Riiber NOR
2. Julian Schmid GER +19.4
3. Franz-Josef Rehrl AUT +21.0
4. Vinzenz Geiger GER +41,4
5. Manuel Faisst GER +42,1

18. Ilkka Herola FIN +1.37,7
19. Eero Hirvonen FIN +1.38,4
22. Arttu Mäkiaho FIN +2.19,6
32. Waltteri Karhumaa FIN +3.38,6

Diskussion om artikeln