Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

KK Ekens Josefina Saarinen nöjd med FM-titeln – många västnyländska medaljer i FM i bänkpress

Uppdaterad 26.02.2023 13:07.
Josefina Saarinen pressar upp skivstången.
Bildtext KK Ekens Josefina Saarinen klarade inte att fröbättra finska rekordet till 81 kilo i lördagens tävlingar.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Den lilla styrkelyftföreningen Kraftklubben Eken från Ekenäs stod värd för FM-tävlingarna i bänkpress under veckoslutet. Tävlingarna som ordnades i bollhallen i Ekenäs samlade nästa 300 deltagare.

Två snygga lyft och ett misslyckat försök på finska rekordtyngder är Ekenäsbon Josefina Saarinens saldo från FM-tävlingarna i bänkpress.

Inledningsvikten 70 kilo följt av 75 kilo i andra försöket skapade inga problem för den pigga 17-åringen Josefina Saarinen. Den här gången misslyckades hennes försök på 81 kilo som skulle ha betytt nytt finländskt rekord.

– Det gick kanske över förväntningarna ändå, för jag har fått en flunsa med bland annat ont i halsen, säger nykorade finska mästaren i D18, viktklassen 76 kilo.

Ökningen från 75 till 81 kilo i tredje försöket blev för mycket. Vänsterarmen orkade inte pusha upp tyngderna.

– Det lyckades nästan. Jag har mera kraft i högra bröstmuskeln och i armen. De två första lyften flög upp, men i det tredje räckte inte krafterna, säger hon.

KK Eken arrangerade FM-tävlingar i bänkpress i bollhallen – Josefina Saarinen, Celina Öhberg, StefanWesterholm och Ville Orasmaa

10:49

Nu gäller det att träna inför EM-tävlingarna i ungerska Budapest i oktober. Saarinen har inte fått sitt deltagande i den tävlingen bekräftat ännu, men hoppas att det går vägen. Det blir hennes första internationella tävling.

Före EM-tävlingarna ska hon delta i SFI-mästerskapen i bänkpress i maj (13.5). Också då står hennes klubb KK Eken för arrangemangen. SFI står för Svenska Finlands idrott.

Josefina Saarinens raketkarriär

Josefina Saarinen har gjort en raketkarriär inom styrkelyft. På ett drygt år har hon lyft sig till den finländska eliten. Receptet till framgång är enkelt.

– Det är maten. Jag äter jättemycket mat. Kosten är viktig. Jag pressar mig också hårt på träningarna. Det handlar om disciplin, motivation och mat, säger hon med ett brett leende.

Hennes klubbkamrat Celina Öhberg debuterade på FM-nivå. Hon kom tvåa i samma klass som Saarinen.

– Det kändes bra. Det här var nog en ganska stor tävling för mig. Jag var jättenervös inför tävlingen.

En person sitter på en tyngdlyftningsbänk.
Bildtext KK Ekens Celina Öhberg debuterade på FM-nivå.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Hon har tränat hårt, pushat sig själv och vilat tillräckligt inför sitt första FM. Hon har vuxit upp i gymmet och sett stora killar lyfta stora tyngder då hennes pappa var verksam inom KK Eken.

– Det roligaste är då man gör nytt personbästa och då man märker att man blir starkare, räknar Öhberg upp som de trevligaste med styrkelyft.

Vad som inte är så kul vet hon också.

– Det jobbigaste med bänkpress är att man är tvungen att hålla aktern i bänken, säger hon med ett brett leende.

Bänkpress är ett moment under den samlande rubriken styrkelyft. De två andra momenten heter knäböj och marklyft. I Ekenäs tävlades alltså endast i bänkpress under weekenden.

Stefan Westerholm har många FM-guld

En av många finländska mästare under veckoslutet är Stefan Westerholm från Hangö. Han representerar den ganska unga föreningen Hangö Power Team.

Westerholm tävlar i viktklassen 93 kilo i H40. För FM-guld räckte denna gång ett lyft på För honom är det inget nytt att fira ett FM-guld.

– Jag har åtminstone tio FM-guld redan. Det var lite speciellt nu, då jag lyckades få axeln i skick och kunde lyfta igen, säger han.

Westerholms tävling började bra.

– Första lyftet på 160 kilo kom bra upp, andra lyftet med 167,5 kilo var tungt. Grupperna var stora i dag och det blev en lång väntan mellan lyften. Det är jag inte van vid.

Stefan Westerholm gör sig klar för ett lyft.
Bildtext Hangö Power Teams Stefan Westerholm vann FM-guld i sin tävlingsklass.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Den trilskande axeln ställde till det med 170 kilo på stången i det tredje försöket.

– Då sa axeln till och jag kunde inte lyfta mera, säger han.

Westerholm är ändå nöjd med tävlingen och FM-guldet.

Historien bakom att han överhuvudtaget deltog i FM nu är aningen kul.

– Amanda Salin frågade mig om jag kan träna henne inför FM och då blev jag själv taggad och tänkte att jag kanske kan delta.

Fina tävlingsarrangemang

Westerholm säger att den sjuka axeln gjort att han fått besöka fysioterapeuten många gånger. Han konstaterar att bollhallen i Ekenäs lämpar sig väldigt bra för styrkelyft.

– Arrangemangen här är fina. Den här hallen är perfekt för det här. Här bra utrymme för uppvärmning, fina omklädningsrum, läktare, allting, säger han.

Tävlingsledaren Ville Orasmaa myser också.

– Vi har duktiga talkoarbetare och fått hjälp från olika håll. Raseborgs stad har också varit välvilligt inställda och gett sänkta hallhyror.

Ville Orasmaa ser på en lyftare.
Bildtext Tävlingsledaren Ville Orasmaa är nöjd med arrangemangen och med talkokrafterna.
Bild: Patric Westerlund / Yle

I maj står alltså den lilla Ekenäsklubben värd för stora tävlingar igen.

– SFI-mästerskapen är ändå lite mindre tävlingar än FM. De här var stora tävlingar, senast vi ordnade FM år 2017 deltog omkring 250 lyftare, nu hade vi 292 anmälda. Efter SIF drar vi andan ett år eller så innan vi ordnar några större tävlingar, säger Orasmaa.

FM-guld till Lojo

Under lördagen vann Lojoklubben Lohjan Bodaus Aurora Jokela mästerskapet i D23 i viktklassen 76 kilo med resultatet 85 kilo. KK Ekens Amanda Salin var femma i D23, 63 kilo. Hennes resultat var 50 kilo. Segern gick till Fanny Lamminen från Björneborgsföreningen Porin Voimailijat med resultatet 90 kilo.

Hangö Power Teams Marcus Henriksson var fyra i H18, 93 kilo med resultatet 112,5 kilo. I den klassen blev Oliver Pelkonen från Lappoklubben Ponnistus finsk mästare. Han lyfte 152,5 kilo.

På fredagen knep Gea Åkerblom från KK Eken brons i D50. Hennes viktklass är 76 kilo och hon klarade 52,5 kilo. Segern i den här viktklassen gick till Tiina Voho från Kokkolan Jymy i Karleby. Hon slog nytt finskt rekord då hon klarade att lyfta 102,5 kilo.

Ekenäsklubbens Martin Salin blev femma i H50 i viktklassen 93 kilo. Hans slutresultat var 125 kilo. Segern gick till Pentti Pitkänen från Salon Voima Veikot med resultatet 180 kilo.

Alla resultat från FM-tävlingarna finns på Styrkelyftförbundets webbplats.

Tävlingarna fortsätter på söndag.

Diskussion om artikeln