Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Farliga VM-banorna blev en snackis i Slovenien – svenska stjärnorna slår tillbaka: ”Tycker om nedförsbackarna – de är enkla”

Frida Karlsson kramar om Ebba Andersson.
Bildtext Frida Karlsson knep silver i skiathlon bakom landsmaninnan Ebba Andersson.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Snön är sörjig och kurvorna knepiga. Det har många sagt om VM-banorna i Planica – men från svenskt håll hörs andra toner. Man måste attackera backarna, poängterar Frida Karlsson.

Snösörja som saknade spår och staket som placerats på tokiga ställen väckte debatt under herrarnas skiathlon på fredagen.

Arsi Ruuskanen skadade benet illa och hamnade på sjukhus. Perttu Hyvärinen tappade i sin tur balansen och slog ansiktet i snön.

– Det borde inte vara möjligt att åkare skadar sig på grund av utkörningar. Det är på arrangörens ansvar att banan är trygg för alla, sa Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Flera andra herråkare tvingades också avbryta. Svensken Calle Halfvarsson stack däremot ut med sin åsikt – och kritiserade sina kollegor.

– Det är inga problem på den här banan. Det är inga farliga kurvor. Att kalla det farligt är löjligt. De måste träna på att stå på benen, slog svensken, som blev sjätte, fast för Expressen.

Svenska tipset: ”Man ska attackera backarna”

Inför damernas lopp på lördagen hade en del reklamskyltar avlägsnats. Bland damåkarna var det inte lika kritiska röster, även om tävlingen bjöd på en gruppkrock där en åkare slog in i staketet.

Man var tvungen att vara försiktig, intygade femman Kerttu Niskanen.

– Om man faller så är tävlingen förstörd. Nedförsbackarna är svåra och mjuka, men inte katastrofala, menar Niskanen för Yle Urheilu.

– Föret är väldigt långsamt just nu, så det var inte så farligt – i och med att vissa reklamskyltar var borta, konstaterar Eveliina Piippo, som vurpade tidigt i loppet.

Guldmedaljören Andersson hade råd med vurpa - Spela upp på Arenan

Halfvarssons lagkamrater på damsidan verkar vara av samma åsikt som honom. Svenska damstjärnorna Frida Karlsson och Linn Svahn betonar att förhållandena är svåra i Slovenien, men själva banan skrämmer dem inte.

– Jag gillar nedförsbackarna, de är enkla. Det som gör allt svårare är när åkare bromsar och nästan håller på att stanna. Man måste vara snabbare när man kommer till backarna, så snabb man bara kan, skrattar Svahn.

– Om man är rädd för att åka nedför och höjer axlarna så förlorar man lätt balansen. I stället borde man bara gå på attack när man kommer till backarna, tipsar dagens silvermedaljör Karlsson.

Diskussion om artikeln