Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Armand Duplantis infriade vännens önskan – flög högt över nya världsrekordhöjden: ”Delade en underbart speciell stund”

Uppdaterad 26.02.2023 07:56.
Armand Duplantis jublar.
Bild: Lehtikuva

Han har gjort det igen. Armand Duplantis flög över 622 på lördagskvällen och satte karriärens sjätte världsrekord.

Armand Duplantis har under flera år varit i en klass för sig i stavhopp. Det konkretiserades också på lördagskvällen under en inomhusgala i Frankrike.

Då konkurrenterna inte klarade av 601 flög svensken över ribban och begärde sedan upp den på nya världsrekordhöjden 622.

Duplantis hade två misslyckade försök men i sitt tredje hopp fick han den perfekta träffen. Det var rejält med luft mellan Duplantis och ribban och ett nytt världsrekord var i hamn.

– Det här är fantastiskt, jag har ingen röst kvar för jag har skrikit så mycket, säger Duplantis i arrangörens intervju efter hoppet.

Galan i Frankrike arrangerades av Renaud Lavillenie och fransmannen var först framme vid mattan då Duplantis hoppade 622. Rekordet är en centimeter högre än det han satte utomhus i VM förra sommaren.

Lavillenie var länge en av Duplantis stora idoler och på senare tid har de blivit goda vänner.

– Det är svårt att förklara hur mycket han har betytt för mig så att slå världsrekord på hans hemmaplan i hans tävling känns nästan overkligt, säger Duplantis till SVT Sport och fortsätter.

– Jag vet hur svårt det var för honom att inte kunna vara med och tävla, men han ville så hemskt gärna att jag skulle slå världsrekordet och när jag gjorde det så delade en underbart speciell stund tillsammans.

I damernas tävling ställde Elina Lampela upp och slutade på femte plats. Lampela tog 446 i sitt andra försök och hade sedan tre rivningar på 456.

Segern gick till Amalie Svabikova från Tjeckien som klarade 466. Tvåan Margot Chevrier och trean Angelica Moser hoppade båda 456.

Samtliga resultat från galan i Frankrike finns här.

Diskussion om artikeln