Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Pyttisförläggning öppnade med speciallov"

Från 2015
Asylsökande i Mäntyniemi i Pyttis

Efter en brådstart har läget vid flyktingförläggningen i Pyttis lugnat ner sig. Förläggningen tog emot asylsökande med en dags varsel. Det ledde till specialarrangemang, säger vd Lari Christensen vid Kotouma Oy.

Hotell Mäntyniemi i Mogenpört tog emot en busslast med asylsökande under natten till söndag med bara en dags varsel.

Kotouma som ansvarar för förläggningen hann endast få en nattvakt på plats. Hotellets personal tog hand om de nyanlända familjerna.

Stor press från Migri

Kotoumas vd Lari Christensen berättar att pressen på att skicka asylsökande till Pyttis var stor från Migrationsverket i slutet av förra veckan. Därför måste man ta till specialarrangemang och ta emot de asylsökande flera dagar tidigare än planerat.

Beslutet togs i samförstånd med Migrationsverket, hotellets ägare och Kotouma, säger Christensen.

Nya invånare anländer snart

Den här vecka fortsätter Kotouma att anställa personal. Hotellet i Pyttis väntas få fler invånare inom en vecka. Det har kapacitet för 150 personer.

Yle Östnyland skrev på tisdagen om att det inte finns några säkerhetsarrangemang på förläggningen. Lari Christensen är inte oroad över problem med säkerheten.

- När vi kommer i gång finns det mer personal på plats. Invånarna är familjer och hotellet ligger avsides, så i dagens läge upplever vi att det inte behövs väktare på plats dygnet runt.