Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Allt annat än tyskt guld i backhoppning är en skräll – får Finland träff och tar sig till andra omgången?

Uppdaterad 26.02.2023 17:51.
Backhoppning, mixed lagtävling HS 100 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

VM-dagen i Planica avslutas med mixed lagtävling i nordisk kombination. En plats i andra omgången är en framgång för Finland.

18.00 Backhoppning, mixed lag

Finland: Jenny Rautionaho, Antti Aalto, Julia Kykkänen, Niko Kytösaho

Kommentator: Mikael Oivo

Backhoppning, mixed lagtävling HS 100 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Tyskland och Althaus fortsätter glänsa

Tyskland har varit de här VM-tävlingarnas klart mest framgångsrika nation i backhoppning. I herrarnas normalbacke blev det silver och brons för Andreas Wellinger och Karl Geiger, medan Katharina Althaus har vunnit guld både individuellt och i damernas lagbacke.

Ifall Tyskland inte vinner mixed lagtävlingen kan det klassas som en liten skräll.

Polens herrar imponerade i normalbacken med världsmästaren Piotr Zyla i spetsen. Nationens damer håller ändå inte tillräckligt hög nivå för att Polen skulle kunna klassas som en reell medaljkandidat.

Kampen om de mindre ädla medaljerna går mellan Österrike, Norge och Slovenien som suktar efter nationens första medalj i hemma-VM.

Finland: Jämn kvartett ska nå andra omgången

Mixed lagtävlingen har funnits på VM-programmet i tio års tid. Hittills har Finland aldrig klarat av att nå andra omgången, men den här gången ska en plats bland de åtta bästa gå att fixa.

Hela 16 nationer deltar i tävlingen och det finns många nationer som håller ungefär samma nivå med Finland. På en dålig dag blir Finland utanför de åtta bästa också den här gången, men på en riktigt bra dag kan laget till och med klara av att slå sig in bland de sex bästa.

VM och OS-historia: Tyskland har dominerat

Sex gånger har mixed lagbacken funnits med i stora mästerskap – fem gånger på VM och en gång på OS. Japan vann det allra första VM-guldet i Val di Fiemme år 2013 medan Slovenien var etta i fjol på OS.

Mellan Japans och Sloveniens triumfer har Tyskland kammat hem fyra raka VM-guld åren 2015 till 2021. Tre gånger har Katharina Althaus varit med i det vinnande laget.