Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Närmare 60 migranter döda utanför Italiens kust – dödssiffran befaras stiga

Uppdaterad 26.02.2023 20:20.
Tiotals migranter döda utanför Italiens kust - Spela upp på Arenan

Minst 59 migranter har dött efter att deras fartyg förlist utanför den italienska kuststaden Crotone, rapporterar italienska medier.

Fartyget åkte på grund under hård sjögång och förliste. Enligt nyhetsbyrån AFP var fartyget överlastat.

Minst 59 kroppar har bärgats efter olyckan. En del av dem spolades upp vid en strand i Steccato di Cutro, en badort i Crotone i södra Italien. En italiensk minister säger att dödssiffran befaras stiga.

Uppgifterna om hur många som befann sig ombord på fartyget varierar, men enligt italienska Adnkronos ska över 100 personer ha befunnit sig ombord. Enligt Reuters ska åtminstone 80 ha överlevt skeppsbrottet.

Migranterna kom från Iran, Pakistan och Afghanistan.

Italien är en av de viktigaste landningsplatserna för migranter som sjövägen försöker ta sig in i Europa. Den så kallade centrala Medelhavsvägen är känd som en av världens farligaste.

Enligt det internationella projektet Missing Migrants har 25 882 människor dött eller försvunnit i Medelhavet sedan 2014.

Italiens högerregering försöker stoppa migranter

Tragedin ägde rum bara några dagar efter att den italienska högerregeringen drivit igenom en kontroversiell ny lag om att rädda migranter.

Enligt den nya lagen får hjälpfartyg för migranter göra bara ett räddningsförsök i taget, vilket enligt kritiker riskerar att öka antalet drunkningsolyckor i Medelhavet.

Premiärminister Giorgia Meloni kom till makten i oktober, delvis på grund av ett löfte om att stoppa migranterna som når de italienska kusterna.

Källa: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades 26.5.2023 klockan 12:59 med nya siffror över döda och överlevande. Dödssiffran uppdaterades klockan 20:20. Videons rubrik ändrades från ”Över 40 migranter döda utanför Italiens kust” till ”Tiotals migranter döda utanför Italiens kust”