Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slutkörda finländare hade inget att säga till om i lagsprinterna – Pärmäkoski gav upp då medaljchansen var borta, herrarna inte bland tio bästa

Uppdaterad 26.02.2023 16:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
Pärmäkoski förde Finland i mål som sexa i lagsprinten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Inget att säga till om i medaljstriden i damfinalen. Och en placering utanför topp tio på herrsidan. Lagsprinten blev pannkaka för Finland – samtidigt som favoriterna levererade.

Genom åren har lagsprinter bjudit på fina finländska framgångar i VM-sammanhang.

I år var förväntningarna inte högt uppskruvade inför söndagen i Slovenien. Snarare var risken att dagens fristilstävlingar skulle bli en ren och skär mellandag för finländsk längdåkning.

På damsidan väcktes visst hopp då Krista Pärmäkoski valde att ställa upp. Men efter att Jasmi Joensuu kroknat var Finland chanslöst i medaljkampen och slutade sexa.

Förhoppningarna på finländsk herrsuccé var ännu mindre – och laget med Niilo Moilanen och Joni Mäki gick en kamp i finalens bottenträsk. Duon fick i stället kämpa för att hålla länder som Estland bakom sig och var elfte lag över mållinjen.

Gårdagen gjorde sitt med Pärmäkoski

I damfinalen ingick Finland i en grupp på fem lag som ryckte från resten av fältet tidigt. Joensuu tappade dock kontakten till gruppen på sin andra etapp, men Pärmäkoski körde sedan ikapp de övriga lagen igen.

Joensuu badade sedan i mjölksyra på den femte etappen och Finlands chanser till medalj försvann. Finland låg 15 sekunder efter täten då Pärmäkoski gick ut på sista etappen och det avståndet klarade hon inte av att hämta in.

– Det här är fortfarande ett lite för tufft lopp för mig. Jag gav allt jag kunde, men det räckte inte till i dag, säger Joensuu till Yle.

Det blev bara en sjätte plats för Finland då Pärmäkoski passerades av Schweiz på upploppet. Ankaret var klart påverkad av gårdagens tunga skiathlon.

– Gårdagen påverkade nog mycket, den här dagen blev jättetuff. Och när medaljchansen är borta så kanske man själv lättar på gasen lite. Men jag nådde verkligen inte mitt bästa i dag, funderar Pärmäkoski.

Programmet är inte längre tillgängligt

Guldkampen var spännande in i det sista då Sverige, Norge och USA körde om segern. USA:s Julia Kern tvingades dock släppa i sista backarna in mot mål, och på målrakan kunde Norges Tiril Udnes Weng inte utmana om guldet då Jonna Sundling spurtade till svensk seger.

– Jag hade det som plan att öka successivt och hålla trycket ända in i mål. Det funkade i dag. Så det var jättejättekul, säger Sundling till SVT.

Herrarna utanför topp tio

Joni Mäki har upplevt sina största stunder i karriären i just lagsprint. Efter silver i både senaste VM och fjolårets OS fick Vasaåkaren kämpa om betydligt blygsammare placeringar i dagens final.

VM-debutanten Niilo Moilanen hade stora svårigheter med att klara av finaltempot på sina sträckor.

– Jag satsade lite för hårt under min första och andra sträcka. Det straffade sig på sista etappen, men samtidigt var det här en maximal prestation för mig, konstaterar juniorvärldsmästaren.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finland nästan minuten efter i herrarnas lagsprint - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mäki lyckades i sin tur inte lyfta Finland högre under sina etapper. Han förde frustrerat Finland i mål som elfte lag. Efter länder som Storbritannien, Polen och USA – och med Estland som nästa lag bakom.

– Det här var en lite för tuff disciplin för Moilanen, och då Mäki inte är i toppform blev resultatet mer mediokert än i tidigare mästerskap, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Programmet är inte längre tillgängligt
Pellegrino pressade, men Klæbo höll undan i herrarnas lagsprint - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Om de svenska damerna var favoriter i sitt lopp så var de norska herrarna minst lika favorittippade. Norrmännen höll täten under hela loppet och på näst sista etappen drog Pål Golberg ifrån.

Ankaret Johannes Høsflot Klæbo fick ändå spurta för att säkra Norges tredje guldpeng på herrsidan, efter att Italiens Francesco Pellegrino pressat bakifrån. Frankrike tog hand om bronset.

Resultat, lagsprint

Damer:

1. Sverige 19.40,73
2. Norge +2,42
3. USA +5,33
4. Tyskland 22,89
5. Schweiz +36,71
6. Finland +37,93

Herrar:

1. Norge 17.28,14
2. Italien +2,48
3. Frankrike+16,48
4. Kanada +22,95
5. Sverige +29,58

11. Finland +58,38

Diskussion om artikeln