Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanktionerade varor på väg från Finland till Centralasien misstänks hamna i Ryssland – EU införde sitt tionde sanktionspaket

Ett rött elektriskt lok drar ett långt godståg.
Bildtext Enligt tullens statistik transporteras över 90 procent av varorna till Kazakstan över land. Hittils har det inte varit förbjudet att transportera sanktionerade varor genom Ryssland. Bildsättningsbild på ett ryskt godståg.
Bild: Viktor Karasev / AOP

Exporten från Finland och EU till Centralasiatiska länder har växt markant. Till Kazakstan var summan år 2022 mer än det dubbla vad den var året innan. Det väcker misstankar om att sanktionerade varor hamnar i Ryssland.

Finlands export är rekordhög just nu. Bortfallet från handeln med Ryssland har mer än ersatts av övriga länder. Tillsammans med resten av EU och Storbritannien har exporten gynnats av handel med otippade centralasiatiska länder.

För EU:s del har länder så som Kirgizistan, Armenien, Kazakstan och Georgien ersatt nedgången i exporten till Ryssland och Belarus, rapporterar Financial Times.

I en intervju med Helsingin Sanomat antar tullens statistikchef Olli-Pekka Penttilä att en del av Finlands export till Centralasien hamnar i Ryssland. Penttilä påpekar också att 70 procent av EU:s export till Centralasien består av varor som är förbjudna att exporteras till Ryssland.

Sedan krigets början har exporten till Asien stigit och exporten till Ryssland sjunkit. Summan har stigit.

Sanktionsproblematiken ligger högt på agendan

Statistiken har väckt misstankar om att Ryssland kringgår sanktioner genom att importera varor via tredjeländer. När G7 ländernas ledare höll ett arbetsmöte på fredag kväll, tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, låg det som huvudpunkt.

Efter mötet utfärdade G7 en varning riktad mot de misstänkta staterna: ”Vi uppmanar tredjeländer och övriga internationella aktörer som försöker undvika eller undergräva G7 ländernas åtgärder att sluta tillhandahålla materiellt stöd till Rysslands krig, eller stå inför svåra kostnader.”

Uppmaningen kom strax efter att USA och Storbritannien hade publicerat nya sanktionspaket i samband med årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina, och strax före EU publicerade sitt tionde sanktionspaket.

EU:s nya sanktionspaket innefattar en sanktionsgranskare

På fredagen fick Europeiska unionens ordförande Ursula von der Leyen frågan: Vad gör EU för att motverka kringgående av sanktioner genom tredje länder?

”I våra sanktionspaket ökar vi åtgärderna för att stänga kryphål. Vi har ett sändebud, David O'Sullivan, som reser runt i tredjeländer för att förstärka budskapet. Vi kan lista personer och instanser som kringgår sanktioner”, sa von der Leyen.

Ursula von der Leyen i Tallin 24e februari
Bildtext På fredag inträffade årsdagen för Rysslands anfallskrig i Ukraina. Men även Estlands 105:e självständighetsdag. Dagen till ära besökte Europeiska unionens ordförande Ursula von der Leyen Tallinn.
Bild: EUROPEAN COUNCIL / POOL / HANDOUT

”Vi ser en massiv nedgång i handelsflöden från EU till Ryssland, samtidigt ser vi ovanliga toppar i handeln med andra tredjeländer. Särskilt med länder i närheten av Ryssland”, sade EU:s nyutsände sanktionsgranskare David O'Sullivan i en intervju med Financial Times, och fortsatte: ”Har de plötsligt utvecklat ett stort nytt behov av dessa varor, eller läcker en del av varorna in i Ryssland i en eller annan form?”

O'Sullivan vidhöll att länderna antas vara oskyldiga tills något annat bevisas.

EU:s tionde sanktionspaket

En dag efter von der Leyens uttalande, på lördagen, publicerade Europeiska kommissionen EU:s tionde sanktionspaket. Bland annat blir det nu förbjudet att transportera vapen och annat som kan användas militärt genom Ryssland.

EU:s tionde sanktionspaket i ett nötskal

Källor: Financial Times, Reuters, Europeiska kommissionen, Helsingin Sanomat, Statistikcentralen