Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nobbade Niskanen lagsprinten? Ingick i laget enligt Yles uppgifter, experten: ”Ville kanske spara sig”

Kerttu Niskanen tränar.
Bildtext Söndagen blev en vilodag för Kerttu Niskanen.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Finlands största stjärna saknades i lagsprinten. Men enligt Yle Urheilus uppgifter var planen att Kerttu Niskanen skulle ställa upp i dag. Inga kommentarer, säger damtränaren Juho Halonen.

Kerttu Niskanen gick in som det största finländska medaljhoppet på damsidan i VM i Planica.

Efter en femteplats i gårdagens skiathlon avslöjade stjärnan att hon ådragit sig en lårkaka redan på uppvärmningen. Niskanen var inte med på dagens lagsprint – även om hon skulle ingå i laget, enligt uppgifter till Yle Urheilu.

Damlandslagets tränare ville inte ta ställning till uppgifterna.

– Jag tänker inte kommentera det. Det här var våra val för dagen, säger Juho Halonen om sjätteplacerade Jasmi Joensuu och Krista Pärmäkoski.

”Kerttu hade varit ett bra alternativ”

Yles expert Ville Nousiainen påpekar att Niskanen troligen redan hade siktet på nästa vecka. Tre lopp väntar för medaljhoppet nästa vecka.

– Det kan hända att hon ville spara sig, funderar experten.

Samtidigt hade Niskanen kunnat hålla Finland med i medaljkampen i dag. Joensuu och Pärmäkoski fick ta farväl av tätplatserna i ett tidigt skede.

– Kerttu gjorde en bra sprint i Tour de Ski. Dessutom har hon uthålligheten som behövs för lagsprint. Hon hade nog varit ett bra alternativ för den första etappen i dag.

Tystnaden efter frågan om laget: ”Får jag säga?”

I intervjuzonen gick det att läsa mellan raderna att valprocessen inte varit helt simpel. Joensuu tvekade då frågan om när de fick veta om lagen ställdes.

– Får jag säga? frågade Joensuu av Pärmäkoski efter en stunds tystnad enligt Ilta-Sanomat.

– Under gårdagskvällen, fortsatte hon sedan.

– På lördagskvällen blev det klart, skrattade en fåordig Pärmäkoski.

I dagens final kroknade Joensuu på sin andra etapp och Pärmäkoski sparade sig då tätåkarna var borta.

– Mjölksyran kom för snabbt för Joensuu och Pärmäkoski tvingades offra mycket krut redan på sin andra etapp. För finländsk del var medaljstriden över redan halvvägs, slog Yle Sportens expert Matias Strandvall fast.

Diskussion om artikeln