Garvade herrhopparna föll illa i ”klisterbacken” – uppe i hopptornet behöll Alva Thors lugnet: ”Sådant som händer i den här sporten”
Alva Thors andra VM-tävling bestod av ett rörigt backmoment och ett odramatiskt skidmoment. Finland slutade på sjätte plats i den historiska mixedlagtävlingen. Jag njöt verkligen av varje stund, säger 17-åringen efter veckan i Planica.
Att utmana om pallen var en utopi, men åtminstone USA och Slovenien var länder som Finland skulle slå i historiens första mixedtävling i nordisk kombination i VM.
Så blev det också. Finland slutade sexa i åttalagstävlingen, med ett avstånd på hela en och en halv minut till femman Italien.
Tävlingen var samtidigt den andra och sista i Planica för Alva Thors. Vörålöftet tog hand om tredjesträckan i spåret.
Efter den brutna skidan i individuella loppet ville 17-åringen visa att hon kan åka skidor. Ivern var rentav för stor.
– Jag stack i väg alldeles för hårt och var full av mjölksyra redan i första backen. Resten av åkningen blev en kamp för att ta sig i mål, skrattar Thors vid Yle Sportens intervjumikrofon.
Svår backe: ”Som klister”
Finland stod på sjätteplats inför skidpasset som blev odramatiskt. Backhoppningen var däremot en stökig historia.
Förhållandena hade förändrats i Planica och flera hoppare hade svårigheter. Provrundan avbröts efter två fall – och i själva hopprundan blev det två vurpor till.
Backmomentet pausades i en timme efter att Akito Watabe, 34, och Alessandro Pittin, 33, gått omkull.

Eero Hirvonen beskrev hoppföret som i det närmaste omöjligt.
– Det var som att landa på klister. Direkt när man tog i snön så var man fast. För tjejerna är det kanske lite enklare, då de är lite lättare.
Thors såg fallen från tornet
Uppe i tornet fick Thors vänta länge på sin tur. Hon hoppade i sista rundan – och tog det hela med ro.
– Jag såg fallen uppifrån tornet. Men det är sådant som kan ske och de skadade sig inte. Om man hoppat mycket är det där inget som gör en nervös.
– Det blev mycket väntande och man undrade om man alls skulle få hoppa. Men läget är samma för alla och en bra erfarenhet. Det är helt enkelt något som hör till sporten.

När hon äntligen fick sätta sig på startbommen var vinden inte den bästa. Hon fick lämna bommen en vända innan det var dags för hoppet som bar 72,5 meter i svåra förhållanden.
– Tekniskt sett var hoppet helt okej, ganska likadant som alla mina andra hopp här. Men jag hade säkert ett av de sämsta vindförhållandena och fick 19 poäng för det, vilket är jättemycket.
”Massor av minnen och fina erfarenheter”
Förutom Hirvonen och Thors bestod det finländska laget av Minja Korhonen och Ilkka Herola. I skidmomentet hade ingen av åkarna sällskap av något annat lag.
– Det var aldrig spännande för vår del. Avstånden var stora och det blev en lite avvaktande stämning där ute, säger förbundskapten Antti Kuisma.
Medaljörerna var väntade i det historiska loppet. Guldnationen Norge ledde redan efter backen, de andra medaljerna gick till Tyskland och Österrike.
– Det känns skönt. Vi gjorde alla det vi skulle i backen, följt av fyra bra skidinsatser. Då är vi oslagbara, intygar Jarl Magnus Riiber för NRK.
För Thors och de andra damernas del är det nu färdigtävlat i Planica. Vöråtjejen åker hem med blodad tand.
– Det här gav mig massor av minnen och fina erfarenheter. Jag njöt verkligen av varje stund, summerar 17-åringen.
Skid-VM, nordisk kombination, mixedlagtävling
1. Norge
(Jens Lurås Oftebro, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Jarl Magnus Riiber)
2. Tyskland +47,8
(Vinzenz Geiger, Jenny Nowak, Nathalie Armbruster, Julian Schmid)
3. Österrike +1.00,0
(Stefan Rettenegger, Annalena Slamik, Lisa Hirner, Johannes Lamparter)
4. Italien +1.53,5
5. Japan +2.02,5
6. Finland +3.32,1
(Eero Hirvonen, Minja Korhonen, Alva Thors, Ilkka Herola)
7. USA +4.20,9
8. Slovenia +7.10,3