Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niobarnsfamiljen Grankulla tackar inte nej till tusen euro per bebis – det här lovar partierna familjerna

Tre personer sitter bredvid varandra i fåtöljer.
Bildtext Alf och Hilda Grankulla, samt dotten Elwina 11 år. Niobarnsföräldrarna Grankulla anser att den bästa uppväxten för barnen är att ha en man och en kvinna som föräldrar.
Bild: Kim Blåfield

Svenska Yle har tittat på partiernas löften till familjer inför riksdagsvalet. Niobarnsfamiljen Grankulla i Larsmo tänker rösta på partiet som enligt dem bäst värnar om kristna värderingar.

Hemma hos familjen Grankulla i Västerby i Larsmo träffar vi kristdemokratiska lokalpolitikern Alf Grankulla och hans fru Hilda, samt ett flertal av familjens nio barn. Alf Grankulla jobbar som skiftesledare vid Snellmans köttförädling och Hilda Grankulla är vårdledig hemmamamma.

För familjen Grankulla är det en självklarhet att rösta på Kristdemokraterna. Särskilt familjefrågor är viktiga inför det stundande riksdagsvalet.

– Med det rådande energiläget och räntorna som är höga borde Finlands riksdag tänka på barnen och familjerna och speciellt dem som har många barn, säger Alf Grankulla.

Barn som leker på golvet. Vuxna sitter i bakgrunden.
Bildtext Hemma hos familjen Grankulla.
Bild: Kim Blåfield

Kristdemokraterna profilerar sig som ett familjeparti. Ett av partiets vallöften är ett barnvagnsbidrag på tusen euro för varje barn som föds.

– Det skulle vara ett jättebra tillskott. Det tycker jag KD har lyft fram ganska bra, säger Alf Grankulla.

– Alla stöd som gynnar barnfamiljerna är förstås välkomna. Det som vi har uppskattat är Finlandsmodellen för hobbyverksamhet och en meningsfull sysselsättning för barnen, säger Hilda Grankulla.

Graf som visar hur svaren fördelas

Familjen Grankulla uppskattade speciellt det extra barnbidraget som betalades ut i december. För niobarnsfamiljen blev det en julklappspeng på 1 400 euro.

– Överlag tycker jag nog att Finland har en ganska bra familjepolitik. Om man tänker på familjeledigheterna har jag utnyttjat en stor del, men inte 100 procent, säger Alf Grankulla.

I övrigt tycker de att barnbidraget kunde höjas.

– Det finns ju ingen övre gräns så gärna får det höjas, säger Alf Grankulla.

Vallöfte: Stöd för barnfamiljer

Plock ur partiernas valprogram:

  • Socialdemokraterna vill ha en rejäl höjning av barnbidragets ensamförsörjartillägg och underhållsstödet för ensamstående föräldrar. Vill också stödja växelvis boende barn till exempel genom att ge stöd för transportkostnader mellan hemmen.

  • Centern vill höja barnbidraget med 200 euro i året.

  • Sannfinländarna vill göra upp en befolkningspolitisk strategi med målet att hjälpa par att skaffa så många barn som de önskar sig, eftersom finländska familjer i regel inte får det. Talar även om att skapa ett attitydklimat där man slutar prata om att det är ”klimatsmart” att inte skaffa barn.

  • Rörelse Nu vill sänka mervärdesskatten på mat från 14 till 10 procent för att stödja barnfamiljer. Vill ge hobbysedlar till barn och unga för att ge alla rätt till en hobby.

  • SFP vill förlänga den inkomstrelaterade föräldraledigheten tills barnet fyllt 1 år och 6 månader. Partiet vill också underlätta de ensamstående föräldrarnas situation genom att slopa kopplingen mellan utkomststöd och barnbidragets ensamförsörjartillägg.

  • Kristdemokraterna vill höja barnbidraget och göra det indexbundet. Föreslår ett barnavdrag i beskattningen. Partiet vill ge ett 1 000 euros ”barnvagnsbidrag” för varje barn som föds. Studiepenningens försörjarförhöjning ska justeras enligt antal barn.

  • Vänsterförbundet vill höja barnbidraget och göra det indexbundet. Barnbidraget ska dessutom omfatta även 17-åringar. Vill stödja växelvis boende familjer genom bostadsbidraget och erbjuda skoltransport till båda hemmen.

  • De Gröna vill höja sociala förmåner för fattiga barnfamiljer och erbjuda hemservice till barnfamiljer för att underlätta vardagen.

  • Samlingspartiet saknar konkreta förslag för barnfamiljer, men betonar att man vill underlätta barnfamiljernas vardag genom att säkra tjänster för familjer och utveckla familjeledigheterna och ta hänsyn till barnens och familjernas individuella perspektiv.

Få partier kämpar för kristna värderingar

Kristdemokraterna är det enda partiet i Finland som tydligt pratar om kristna värderingar, anser Alf Grankulla.

– Det är ingen hemlighet. Om man läser KD:s partiprogram så är det klart att man värnar om att äktenskapet är mellan man och kvinna, att det är den bästa uppväxten för barnen. Det tycker jag är ganska tydligt, säger han.

Två barn tittar ut genom dörrspringa.
Bild: Kim Blåfield.

– De kristna värderingarna är viktiga för mig och att man bland annat värnar om människan från befruktningen till livets naturliga sista dagar, därför röstar jag på KD, säger Hilda Grankulla.

I andra partier finns det förstås enskilda individer som värnar om kristna värderingar, säger Alf Grankulla. Men på partinivå är Kristdemokraterna de enda som har en tydlig linje.

– Det är kanske en lite känslig fråga. Men om man tänker på den här translagen som röstades igenom i riksdagen. Om man tittar på hur de röstade, inom KD röstade alla emot den. Många andra partier var väldigt delade.

Äänet taululla.
Bildtext Rösterna föll 113-69 när riksdagen röstade om den nya translagen i februari. I KD röstade alla ledamöter emot lagen medan SFP:s ledamöter enhälligt röstade för.
Bild: Silja Viitala / Yle

Larsmo är landets mest kristdemokratiska kommun. I kommunalvalet 2021 gick Kristdemokraterna om SFP och Larsmo blev den enda kommunen i Finland där Kristdemokraterna har enkel majoritet.

– Vi har många laestadianer här i Larsmo och det är nog främst det som är orsaken. Andra röstar också på KD som inte är laestadianer, säger Alf Grankulla.

Diskussion om artikeln