Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ljus i tunneln för blåvit backhoppning? Finland skrev VM-historia i Planica: ”Siktade på åttondeplatsen – blev mycket bättre”

Programmet är inte längre tillgängligt
Här säkrar Niko Kytösaho sjätteplatsen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Målet var en historisk plats i andra omgången. Det blev bättre än så. Visst kändes det bra, säger Niko Kytösaho efter att Finland slutat på sjätte plats i mixed lagtävlingen.

I och med söndagens tävling i Planica hade mixed lagtävling i backhoppning funnits på VM-programmet i tio år.

Finländsk backhoppning har inte mått värst bra under denna tioårsperiod. Symboliskt nog hade Finland inte ens tagit sig till andra hopprundan i dagens disciplin.

I kväll blev det ändring på den fronten. Det blev inte bara en plats bland de åtta bästa lagen och hoppning i andra omgången – Finland slutade på sjätte plats.

– På pappret är det här det bästa vi kan uppnå. Målet var en åttonde plats, vi nådde någonting ganska mycket bättre. Alla i laget hoppade bra, säger Niko Kytösaho till Yle.

Damerna hyllas: ”Har gjort det bra”

Kytösaho stod för hopp på 91 och 95 meter. Också Jenny Rautionaho (87,5 och 92 meter), Antti Aalto (90 och 92) och Julia Kykkänen (87,5 och 91) lyckades bra i HS 100-backen.

I egenskap av sista hoppare kunde Kytösaho säkra sjätteplatsen med sitt lyckade andra hopp. Tidigare hade Finland som bäst blivit nia i dagens tävlingsform.

– Visst kändes det bra. Särskilt när jag såg att vi gick förbi Schweiz.

Yles expert Tommi Nikunen gladde sig över damduons insatser.

– Det här var verkligen ett bra resultat, som visar att damernas nivå gått upp. De har gjort ett bra jobb.

Tyskland gjorde precis som väntat och försvarade sin VM-titel från 2021. Norge tog silver före värdnationen Slovenien på brons.

Skid-VM, mixed lagtävling

1. Tyskland 1017.2 poäng
2. Norge 1004.5
3. Slovenien 1000.4
4. Österrike 987.5
5. Japan 944.9
6. Finland 885.5
7. Schweiz 879.2
8. Polen 846.0

Diskussion om artikeln