Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De flesta unga har känt sig obekväma på grund av en förare som kör för fort

Uppdaterad 27.02.2023 09:50.
Tre bilar står parkerarade på Hulda daghems parkering i mörkret.
Bildtext Körskicket påverkas bland annat av rusmedel, trötthet och sjukdomar. Det är lika vanligt att unga känner sig otrygga på grund av chaufförens körskick som det är hos den övriga befolkningen. Arkivbild.
Bild: Amanda Vikman/Yle

63 procent av finländarna har någon gång velat be föraren sänka hastigheten. Bland personer i åldern 15–24 meddelar en dryg tiondel att det ofta händer att de vill be föraren sakta ner, vilket är dubbelt så många som bland den övriga befolkningen. Det framkommer i Trafikskyddets nya undersökning.

Två av fem unga meddelade att de känt sig otrygga på grund av förarens körskick, och de flesta unga har också velat be föraren hålla ett större säkerhetsavstånd.

”Utifrån resultaten kan man dra slutsatsen att en del av de unga upprepade gånger befinner sig i en situation där föraren kör fortare än vad som känns tryggt. Kanske hamnar man inte i sådana situationer tillsammans med de vuxna i familjen, utan testandet av gränserna och hastighetsbegränsningarna sker snarare i kompisgänget”, säger Trafikskyddets planerare Hanna Rutila.

Inrikes

Porträtt på forskaren Olivia Maury men vårblommor i bakgrunden

Utländska studerande som inte är EU-medborgare befinner sig i en ojämlik situation

Terminsarvgifter påverkar en redan från tidigare kärv ekonomi och på arbetsmarknaden nappar bara dåligt betalda och tillfälliga jobb. Samtidigt finns Migrationsverkets krav i bakgrunden.

Ovanligt många sommarjobb – på grund av brist på arbetskraft

Det verkar finnas gott om sommarjobb i år.

Enligt nyhetsbyrån STT:s rundfrågning är orsaken en allmän brist på arbetskraft.

Timo Lappi som leder turism- och restaurangförbundet Mara säger att sommarjobbarna inom många branscher inte bara täcker upp för de fastanställdas semestrar utan också för den allmänna bristen på arbetskraft.

I början av året bedömde näringslivet EK att det i år finns 140 000 sommarjobb vid de finländska företagen – en aldrig tidigare skådad siffra.

Källa: STT