THL: Nu har mer än hälften av finländarna hybridimmunitet mot coronaviruset
Hybridimmunitet innebär att immunförsvaret har bildat antikroppar utifrån både ett vaccin och en virusinfektion. Hybridimmunitet utgör ett långvarigt skydd mot allvarligt insjuknande.
Immuniteten mot SARS-CoV-2 viruset som orsakar COVID-19 har ökat markant efter omikronvariantens uppkomst. Det framkommer i en nypublicerad undersökning som gjorts för THL och Finlands Akademi.
Det uppskattas att 51 procent av finländarna i åldern 18–85 hade hybridimmunitet i slutet av 2022. I slutet av 2021 var det endast 7 procent som hade antikroppar som producerats av en virusinfektion.
Hybridimmunitet ger det bästa skyddet
”I Finland började sjukdomsfallen öka först när vaccinationstäckningen av unga och vuxna redan var hög. Även om vacciner inte har kunnat förhindra infektioner orsakade av nya varianter, så har de skyddat mot allvarliga insjuknanden för en stor del av befolkningen. Infektioner stärker skyddet mot allvarlig sjukdom ytterligare”, säger THL:s forskningschef Merit Melin i ett pressmeddelande (på finska).
THL hänvisar till en studie publicerad i journalen The Lancet. Där noteras det att hybridimmunitet, inom ett år från den primära vaccinationsserien, ger ett 97,4 procentigt skydd mot att bli intagen på sjukhus för COVID-19. Enligt artikeln är skyddet utan vaccin, men med en tidigare infektion, 74,6 procent.
Mer än två av tre unga har antikroppar orsakade av coronaviruset
Undersökningen har speciellt kunnat påvisa hur utbrett viruset varit i de yngre befolkningsgrupperna. 71 procent av personer i åldern 18–29 hade antikroppar som bildats av SARS-CoV-2. Bland barn under 12 var andelen 77 procent, och bland barn i åldern 12-17 var andelen 81 procent. Bland personer över 65 var andelen 40 procent.