Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt Natomöte ska hållas mellan Turkiet, Finland och Sverige

Uppdaterad 27.02.2023 10:37.
Mevluet Cavusoglu.
Bildtext Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Bild: Peter Schneider / EPA

Ett nytt Natomöte ska hållas mellan Turkiet, Finland och Sverige nästa torsdag, den 9 mars, i Bryssel.

Det handlar om det tredje mötet mellan Turkiet, Sverige och Finland. Ett möte som skulle ha hållits i januari sköts upp efter kontroversen med brännandet av koranen i Sverige.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu säger att det inte är möjligt för Turkiet att godkänna Sveriges Natoansökan om inte Madridöverenskommelsen följs.

Çavuşoğlu gjorde också klart att Turkiet är vänligt inställt till Finlands Natoansökan.

– Vi kan skilja åt Sveriges och Finlands medlemskapsprocess, sa han.

Çavuşoğlu sa att Sverige fortfarande inte uppfyller sina skyldigheter som finns listade i det memorandum som undertecknades vid ett Nato-toppmöte i Madrid i juni i fjol.

– Tyvärr har vi inte sett tillfredsställande steg från Sveriges sida angående genomförandet av Madridöverenskommelsen. Vi kan inte säga ”ja” till Sveriges Natoansökan förrän vi ser dessa steg.

Turkiet anklagar Sverige för att skydda personer som enligt turkisk uppfattning är medlemmar i terroristgrupper. Turkiet anser att de här personerna måste utlämnas, och har ställt det som ett slags villkor för att Turkiet ska ge Sverige grönt ljus för Natomedlemskap.

USA och andra Natoländer hoppas på att Finland och Sverige blir medlemmar i samband med Natos toppmöte den 11 juli i Litauens huvudstad Vilnius. Turkiet har signalerat att Finland kan godkännas som medlem, men Sverige har inte fått motsvarande budskap från Turkiet.

Källor: Reuters, AFP