Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Isläget bra nu men snart kommer vårsolen – sjöbevakningsmästare: "Jag kan inte förbjuda någon att gå ut på isen"

Man i sjöbevakningsform tittar förbi kameran. Han står framför snö- och istäckt hav.
Bildtext Isen bakom sjöbevakningsmästare Janne Björklund bildades för bara tre veckor sedan. Det är sent om man jämför med hur det brukar vara på platsen som ligger vid Vallgrund sjöbevakningsstation i Korsholm.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

I december såg det ut att bli en bra isvinter i Vasa skärgård, men sedan blev det varmt och blåsigt och någon riktig isvinter blir det inte mer i år.

I helgen gick två snöskoterförare genom isen i Korsholm. De lyckades själva ta sig till en närbeliggande ö och därifrån räddades de våta och frusna.

På Vallgrunds sjöbevakningsstation säger sjöbevakningsmästare Janne Björklund att det varit en ganska normal vinter och att de har ryckt ut på omkring tre, fyra olyckor.

– I år har vi haft speciellt isläge, då vi har mätt isarna runtom i skärgården har den varierat hemskt mycket. Det har kunnat vara 30 centimeter is på ett ställe och bara hundra meter därifrån kan det vara åtta centimeter. Det har varit lite skrämmande is i år, säger Janne Björklund.

Kolla upp isen innan du beger dig ut

Isen utanför Vallgrunds sjöbevakningsstation bildades för tre veckor sedan. I dagsläget är den 15 centimeter tjock.

Är det sent att den bildades först för tre veckor sen?

– Vi går in i mars den här veckan så nog är det sent, säger Björklund.

– Här utanför vår station är det inget att rekommendera för som jag sa har vi mätt runt 15 centimeter och nu börjar det finnas sprickor och råkar här och där. Solen värmer så jag tror inte det tar så länge innan den försvinner härifrån.

Platsen som helgens snöskoterolycka inträffade på är ett strömt ställe. Därför råder Janne Björklund alla att ta reda på hurudan is det är där man rör sig.

– Man ska tänka efter noga att man har utrustning och sällskap med. Ta reda på var det finns is och fråga av andra som rör sig på isen om de känner till läget.

Man i sjöbevakningsuniform och isdubbar runt halsen tittar in i kameran. Bakom honom is- och snötäckt hav.
Bildtext Janne Björklund manar till försiktighet när man rör sig på isen, ta reda på hurudan is det är och ha utrustning med.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Så hur ska man tänka, eller ska man alls gå ut på isen?

– Jag kan inte förbjuda någon att gå ut på isen och nu har vi sportlov här i våra trakter. De har lovat fint väder hela veckan, folk vill säkert ut och röra på sig och det ska man göra.

På sina ställen i Vasa skärgård kan isens tjocklek röra sig mellan 20 och 40 centimeter.

– Sen har vi snö på isen överallt, med den nya snön som har kommit har vi en snötjocklek på kanske 10-30 centimeter på isen och börjar vårsolen värma här på dagen kan det bli väldigt blött på isen av snön.

Olika skikt på isens kvalitet

Kvaliteten på isen är sämre i år jämfört med tidigare år, det har Janne Björklund och hans kollegor konstaterat.

– Vi hade bra start, sen blev det varmt och sen blåste det upp och isen kunde inte växa ordentligt. Det är två, tre olika skikt på kvaliteten på isen. Den är inte hundra som den ska vara i år.

I och med att det ligger snö på isen tror Janne Björklund att isen inte kommer växa mer den här säsongen.

– Den kommer att hållas stabil två, tre veckor framåt, men sen är vi så långt in på våren så det brukar gå fort sen.

Och inga isvägar hinner öppnas?

– Nej, nej, nej och inte ska man fundera på något sådant i år då vi har så här dålig kvalitet på isen.

Torra kläder och isdubbar

Under helgen har Janne Björklund och hans kollegor rört sig på isarna i Vasa skärgård.

- Det var massor med folk ute i Vasa skärgård. Folk skidade, massa folk som gick på isen, skotrar, mopeder och till och med någon bil såg vi men det rekommenderar jag inte i dessa förhållanden.

Bilen ska inte ut på isen?

– Bilen skulle gärna få lämna på land. Det är både det att det kan vara svaga isar och med snömängden vi har på isen kan man om inget annat hamna fast med bilen.

Om du ska ge dig ut på isen har Janne Björklund några goda råd.

– Du ska ha ha isdubbar, kastlina och kanske också sällskap med så kan man hjälpa varandra.

– En grej som är jätteviktig är att du ska ha byteskläder, kanske i någon påse och telefon är en jätteviktig grej att man har den i en vattentät påse. Då kan du få hjälp fort om telefonen är torr.

Diskussion om artikeln