Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Museivägen i Ingå föreslås delas upp i två gator – trafiken vid skolan ska bli säkrare

En gul stenbyggnad som finns intill ett rött hus. Det röda ska bli ny skola och den gula rivas. Det är Kyrkfjärdens skola i Ingå.
Bildtext Museivägen går förbi Kyrkfjärdens skola i Ingå kyrkby. Där byggs en ny skola, den röda byggnaden. Den gula stenbyggnaden ska rivas.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ingå föreslår nya trafikarrangemang vid Kyrkfjärdens skola och vill förhindra genomfart längs Museivägen.

Museivägen som går förbi Kyrkfjärdens skola i Ingå föreslås kapas av för att göra trafiken vid skolan säkrare.

Ingå kommun vill ändra detaljplanerna för centralparkens och Hagas trafikarrangemang. Enligt den gällande detaljplanen vill man leda merparten av trafiken till och från skolan via Västerleden vilket innebär att Museivägen kan kapas av och trafik förbjuds på vägens mellersta del.

Enligt tekniska nämnden skulle det här förbättra trafiksäkerheten vid skolan. Dessutom vill Ingå också bygga en cykel- och gångväg längs Museivägen så att skolelever tryggare kan röra sig till och från skolan.

Förslaget att kapa Museivägen innebär också att tekniska nämnden måste ta ställning till att döpa om den södra delen av Museivägen och enligt planlösningen når man Kyrkfjärdens skola från två riktningar, men de nya trafikarrangemangen skulle innebära att ingångarna får olika adresser.

Diskussion om artikeln