Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ännu inget beslut om renovering av Steinerskolan på Mästaregatan i Åbo

Uppdaterad 28.02.2023 12:27.
Steinerskolans elever och personal demonstrerar utanför Åbo stadshus 27 februari 2023.

Det är fortfarande oklart vad som ska hända med Steinerskolan på Mästaregatan i Åbo. Tanken var att stadsstyrelsen skulle behandla ärendet måndagen den 27 februari, men ärendet togs bort från listan.

Kanslichef Tuomas Heikkinen säger i ett pressmeddelande från Åbo stad att man i beredningen inte tagit i beaktande vilka konsekvenser ett beslut om skolan skulle ha, och därför måste man fortsätta beredningen.

I pressmeddelandet står det också att man inte har diskuterat tillräckligt med föreningen som upprätthåller Steinerskolan om vilka konsekvenser en renovering skulle ha för deras verksamhet. Föreningen hyr skolbyggnaden av Åbo stad.

Turun Steiner-koulu
Bild: Arash Matin / Yle

Tanken var att stadsstyrelsen skulle behandla förslaget att skolbyggnaden på Mästaregatan ska få en totalrenovering. Man skulle också göra upp en plan för hur lokalerna i fortsättningen kan utnyttjas. Skolan byggdes på 1950-talet, och behöver renoveras så fort som möjligt eftersom luftkonditioneringen inte är tillräcklig.

Nu fortsätter utredningarna kring skolbyggnaden innan stadsstyrelsen fattar beslut om saken. Man ska utreda vilka möjligheter det finns att reparera byggnaden, tidtabell och kostnader. Man ska också utreda alternativet att skolan skulle få fortsätta sin verksamhet i lokalerna ännu i höst.

Enligt Åbo stad måste man veta vilka möjligheter det finns för tillfälliga lokaler för Steinerskolans verksamhet när man fattar ett beslut om den nuvarande skolbyggnaden.

Nu fortsätter staden förhandla med Steinerskolan. Ärendet ska behandlas av stadsstyrelsen så snart som möjligt, senast den 20 mars.