Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frukt och grönsaker bristvara i butikerna i Storbritannien – minister: Ät rovor

Tom grönsakshylla i supermarket i Storbritannien.
Bildtext En tom tomathylla i en butik i Storbritannien.
Bild: Reuters TV

Storbritanniens stora matkedjor ska tillsammans med regeringen diskutera vad de ska göra för att råda bot på bristen på grönsaker.

Bristen på färska salladsgrönsaker går nu in på sin tredje vecka i Storbritannien. Frukt- och grönsakshyllorna i stormarknader gapar tomma.

Mat- och jordbruksminister Mark Spencer kommer att träffa cheferna för Storbritanniens stora livsmedelsbutiker senare på måndagen.

Förra veckan följde Storbritanniens största livsmedelsaffär Tesco efter Asda, Morrisons och Aldi med att införa gränser för den mängd tomater, gurkor och paprika som en kund får köpa. På måndagen fattade Lidl samma beslut.

En tom grönsakshylla i en butik.
Bildtext En tom grönsakshylla i en butik i Storbritannien. Kunder ombeds köpa högst tre produkter så att grönsakerna räcker till för alla.
Bild: Reuters TV

Grönsaksleveranserna har lidit av de dåliga skördarna i södra Europa och norra Afrika. De höga energikostnaderna har försvårat tillgången på inhemska produkter som odlats i växthus i Storbritannien och Nederländerna.

Minister Spencer har konstaterat att krisen nu visar hur beroende Storbritannien kan vara av vissa handelsvägar för speciella typer av livsmedel.

Förra veckan varnade miljöminister Therese Coffey för att grönsaksproblemet kan fortsätta i ytterligare en månad. Hon blev också hånad för att ha sagt att britter som inte får tag i salladsgrönsaker kanske kunde övergå till att äta rovor istället.

Det är viktigt att vi värnar om de specialiteter som vi har i det här landet, många människor skulle kunna äta rovor just nu, snarare än att nödvändigtvis tänka på sallad och tomater, men jag är medveten om att konsumenter vill ha valmöjligheter året runt

― Minister Therese Coffey

Källa: Reuters