Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brandorsaken i den ockuperade byggnaden i Gumtäkt utreds: ”Inga brottsmisstankar ännu”

Uppdaterad 27.02.2023 18:22.
En person går förbi ett hus som har brunnit.
Bildtext Helsingfors stads räddningsverk meddelade i samband med släckningsarbetet på efternatten att byggnaden var övergiven, men anarkistkollektivet Makamik bekräftade senare på dagen att de använder huset.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Brandorsaken i den ockuperade byggnaden på Jyränkövägen i Helsingfors är fortfarande oklar. Polisen har påbörjat en brandorsaksutredning och hjälp tas av brandhundar.

En övergiven, men anarkistockuperad, byggnad på Jyränkövägen nära Vallgårds koloniträdgård och Gumtäkts botaniska trädgård i Helsingfors brann natten mellan lördag och söndag.

Det anarkistiska kollektivet Makamik, som har bekräftat att de använt byggnaden, skriver på sitt Instagramkonto att räddningsverket i Helsingfors misstänker att branden var anlagd. Påståendet avfärdas av kriminalkommissarie Crista Granroth.

– Vi kan inte bekräfta eller utesluta något just nu. Det lutar åt att branden börjat inifrån i samband med uppvärmning av huset. Men vi tar misstanken om att branden skulle vara anlagd av utomstående på allvar.

Polisen utreder vem som varit i byggnaden när branden började, berättar Granroth.

Händelsen utreds för närvarande som brandorsaksutredning, men ifall misstankar om brott uppstår påbörjas en brottsutredning.

Under måndagen (27.2) undersöktes byggnaden av brandorsaksutredare. För att utreda var branden börjat och om något medel använts tar utredarna hjälp av specialutbildade brandhundar. Hundarna förväntas besöka brandplatsen på tisdag.

Makamik skriver på sociala medier att fascister tidigare vandaliserat byggnaden. Tidigare har kollektivet informerat om att de täckt fönstren med bräder till följd av vandalism.

Enligt räddningsverket skadades ingen i branden. Byggnaden fick omfattande skador men elden spred sig inte bortom den.

Räddningsverket larmades om branden klocka två på efternatten, men släckningsarbetet höll på till morgonen.