Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kasköfabrik stänger på grund av strejken: ”Lagren är fyllda och det är inte möjligt att fortsätta produktionen”

En lapp med Metsä Groups logo på en hög med trä.
Bild: All Over Press

Produktionen vid Metsä Boards fabrik i Kaskö har tillfälligt avslutats. Det här på grund av transportfacket AKT:s pågående strejk.

Metsä Board fattade i fredags beslutet att tillfälligt köra ner produktionen i bolagets fabrik i Kaskö. I fabriken tillverkas blekt kemitermomekanisk massa som är en råvara i tillverkningen av falskartong.

Produktionen har stoppats och orsaken är transportfacket AKT:s strejk. Vi har lagren fyllda och det är inte möjligt att fortsätta produktionen, konstaterar Metsä Boards vd Mika Joukio.

– Det är klart att det inte är bra. Vi skulle nog ha haft beställningar att sköta, men på grund av yttre omständigheter tvingas vi till det här.

För de dryga 80 personer som jobbar på fabriken innebär det här att lönen fortsätter ännu att rulla den här veckan, men sedan är det permitteringar som gäller.

– Hur länge produktionsstoppet varar beror på strejken. När strejken är slut så kan vi så småningom igen börja köra igång produktionen.

– Fram till fredagen fortsätter löneutbetalningen.

Enligt Joukio är situationen för tillfället den samma på Metsä Boards fabriker i Joutseno och Kyröskoski.

– Om strejken drar ut på tiden kommer produktionsstoppet att omfatta fler av våra fabriker.

Joukio konstaterar ändå att produktionstoppet inte har några långt gående konsekvenser för bolaget, men på kort sikt påverkar det nog.

– Det påverkar våra kundrelationer eftersom leveransförmågan åtminstone tillfälligt försämras.

Han hoppas att strejken så snabbt som möjligt skulle ta slut.

– Jag är inte rätt människa att spekulera i eller kommentera hur länge det här möjligtvis fortsätter, men jag hoppas det skulle ta snabbt slut.

Diskussion om artikeln