Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kerttu Niskanen berättar mer ingående om skadan – kunde inte åka skidor i går men ska tävla i distansloppet

Kerttu Niskanen.
Bildtext Kerttu Niskanen tävlade med en lårkaka i skiathlonloppet.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Det finns en del frågetecken kring Kerttu Niskanen inför tisdagens distanslopp i fristil. Hon dras med en benskada men kommer att ställa upp. Jag hoppas att jag kan ge allt i spåret, säger hon.

Kerttu Niskanen fick ingen rolig start på VM i Planica. På uppvärmningen inför skiathlonloppet i lördags föll hon illa och fick en lårkaka.

Skadan påverkade framför allt hennes åkning i utförslöporna där hon ofta tog det säkra före det osäkra för att inte vurpa. Trots problemen gav den första VM-distansen ändå en femteplats för Niskanen.

Niskanen var fåordig om skadan efter skiathlonloppet, men berättar nu mer ingående om läget då nästa VM-tävling står för dörren. I morgon ska hon tävla på 10 kilometer fritt.

– Jag kan röra på benet men det smärtar fortfarande. I morgon vet jag bättre hur det känns, säger hon till Yle Urheilu.

Söndagens lagsprint var aldrig aktuell för Niskanen. Så pass mycket påverkade skadan henne.

– Jag visste det direkt efter skiathlonloppet, så pass mycket smärta var det. Under söndagen kunde jag inte åka skidor, säger hon.

Kerttu Niskanen värmer upp.
Bildtext Det råder en del osäkerhet kring Kerttu Niskanen inför tisdagens lopp.
Bild: Lehtikuva

Niskanen vill kunna ge allt i spåret

Tisdagens fristilslopp hör inte till Niskanens favoritdistanser, huvudfokus ligger på masstarten i klassisk stil på lördag. Hon kommer ändå till start i morgon och ska försöka göra sig själv rättvisa trots skadan.

– Jag hoppas att jag kan ge allt i spåret. Jag har aldrig varit på pallen på 10 kilometer fritt så det gäller att göra ett bra lopp så att jag kan få en bra placering, säger hon.

Förutom Niskanen kommer också Krista Pärmäkoski, Eveliina Piippo och Jasmi Joensuu till start i fristilsloppet. Damlandslagets tränare Jussi Piirainen ser Niskanen och Pärmäkoski som Finlands starkaste kort i tävlingen.

– Det finns chans till medalj men då krävs det att åkarna får till en fullträff, säger han enligt STT.

Pärmäkoski självsäker

Pärmäkoski har redan två tävlingar bakom sig i Planica. Efter söndagens lagsprint erkände hon att skiathlonloppet kändes i benen men nu har återhämtningen fungerat bättre.

– Jag är självsäker men det blir ett tufft lopp och det gäller att pressa sig, säger hon.

Efter några varma dagar i Planica ligger temperaturen nu under noll. Under tisdagsmorgonen ska det också vara flera minusgrader.

Förutom att vädret kan sätta sin prägel på tävlingen lyfter Pärmäkoski också upp banprofilen som en avgörande faktor.

– Banan är intressant och man måste komma ihåg i vilken riktning man ska åka och när. I bland åker man inte ens på samma ställe utan byter till andra sidan. Det är en konstig lösning som jag inte sett tidigare, säger hon.

Damernas 10 kilometer fritt sänds direkt i TV2 och på Arenan klockan 13.30 på tisdag.

Diskussion om artikeln