Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sophie von Julins stiftelse planerar att stöda kulturlokal i Ingå

Uppdaterad 27.02.2023 19:58.
Ett brunt tegelhus i Ingå kyrkby där det finns bibliotek och där kommunens tjänstemän jobbar.
Bildtext Om allt går enligt planerna så kommer det att hända mycket nytt i kommunhuset i Ingå kyrkby. Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Sophie von Julins stiftelse har beviljat finansiering av en kultursal i Ingå. Stiftelsen har budgeterat 400 000 euro för projektet.

Det finns villkor innan bidraget beviljas: helhetsfinansieringen måste vara klar.

”Vi vill vara med och stödja regionalt kulturarbete och människors välbefinnande. Ingå är en kommun i utveckling och vi tror att en sådan lokal skapar förutsättningar för verksamhet, särskilt för barn och unga”, säger Petter Bruncrona, ordförande för Sophie von Julins stiftelse, i ett pressmeddelande från Ingå kommun.

Tre miljoner extern finansiering

Yle Västnyland berättade på måndag morgon (27.2) att Ingå kommun planerar en kultursal i samband med kommungården.

Finansieringen för projektet säkras innan slutet av juni 2023, meddelar Ingå kommun i ett pressmeddelande.

Kostnadsberäkningen för projektet är nu 5,4 miljoner euro. Kommunens andel av projektet är 2,3 miljoner euro och av den summan går 1,6 miljoner euro till en renovering av kommungården. För projektet behövs drygt tre miljoner euro i extern finansiering.

Bland annat kommungårdens tak och ventilation hör till de nödvändigaste renoveringsbehoven som måste åtgärdas. Kommunen har beslutat inleda renoveringsarbetet redan nu även om finansieringsplaneringen som helhet ännu inte är klar eftersom kommungårdens tak är i ett skick som kräver omedelbara åtgärder.

Nya tankar behövs om kommunhuset

I november 2022 godkände kommunfullmäktige under budgetbehandlingen riktlinjer för hur kommungården ska användas och dess framtid.

En del av kommungårdens lokaler blir lediga på grund av den interna fastighetsrotationen inom kommunen och social- och hälsovårdsreformen.

Kommunen strävar efter att flytta bland annat socialservicens lokaler till hälsovårdscentralen i samband med hälsovårdscentralens utbyggnadsprojekt. Det väntar ännu på beslut från Västra Nylands välfärdsområde.

Kulturexperter har planerat lokalerna

Kommunen har planerat kulturlokalen i nära samarbete med kulturexperter. Planen är att bygga cirka 600 kvadratmeter som en tillbyggnad till kommunhuset. Dessutom finns cirka 300 kvadratmeter av kommungårdens yta som kan fungera som kulturlokal.

I den här nya byggnaden kan man placera kommunens verksamheter och här kan man framförallt planera kulturverksamhet i samarbete med lokala aktörer vilket bidrar till att liva upp Ingå även utanför sommarsäsongen, sägs det i pressmeddelandet.

Målsättningen är också att skapa en permanent lokal för kommunens bio, IoBio.

”En fantastisk möjlighet”

Projektet har hittills letts av en grupp sakkunniga med Kim Juntunen som kontaktperson. Från Ingå kommuns sida är det kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP) som är kontaktpersonen.

Till teamet hör dessutom Iris Olsson, Simon Sid, Sophia Heikkilä och Marit Lindqvist medan kommunen har representerats av Regina Ekblom. Verksamheten i de nya lokalerna ska skötas av en förening som grundas för ändamålet.

Teamet har haft som uppgift att komma med idéer och planera en helhet samt framför allt att skaffa fram finansiering. Om projektet förverkligas kommer även kommuninvånare att involveras i den fortsatta planeringen genom diskussionstillfällen.

”Kultursalsprojektet i Ingå är en fantastisk möjlighet för bland annat kommunen, men även för kulturlivet i hela västra Nyland. En kultursal gör det möjligt att ordna evenemang och seminarier i stor skala. Salen möjliggör också en utvidgning av seniorverksamheten i form av olika evenemang i regionen, och den ger bredd åt den grundläggande konstutbildningen vilket i sin tur säkerställer att konst som hobby fortsätter bland barn och ungdomar”, säger Kim Juntunen.

Kommunstyrelsen behandlar kommungårdens renovering i dag, 27 februari.

Uppdaterat klockan 19.58: Kommunstyrelsen beslöt den 27 februari att be tekniska nämnden inleda planeringen och renoveringen av kommungårdens yttertak. De övriga åtgärderna inleds när besluten om projektfinansiering är klara och kommunen har behandlat ärendet för sin egen del, senast i augusti 2023.

Diskussion om artikeln