Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

von der Leyen och Sunak: nytt Brexit-avtal för Nordirland stärker freden

Storbritanniens preminiärminister och EU-kommissionens ordförande under presskonferens i Windsor.
Bildtext Ursula von der Leyen (till höger) berömde samarbetet med Rishi Sunak under presskonferensen i Windsor.
Bild: Chris J. Ratcliffe / EPA

Inga hårda gränser på ön Irland, mer makt för Nordirlands lagstiftande församling Stormont i vissa frågor och olika filer för de varor som ska till Nordirland och de som ska vidare till Irland och EU.

Det här var punkterna i det nya avtalet som Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfte fram under sin gemensamma presskonferens på måndag eftermiddag.

Närmare detaljer gick de inte in på under presstillfället, utan sade sig ha letat efter ”praktiska lösningar på praktiska problem”.

Europeiska Unionens domstol ska fortfarande ha suveränitet när det gäller EU-lagstiftning, men den nordirländska lagstiftande församlingen Stormonts ökade inflytande beskrivs som ett sätt att stärka den demokratiska översikten på lokal nivå. Det har varit en svår politisk fråga i Storbritannien att EU-domstolen fortfarande har makt att avgöra fall som berör landet efter Brexit.

Windsor-ramverket, som det nya avtalet kallas, ska ersätta det tidigare nordirländska brexitprotokollet som Storbritannien och EU undertecknade när Storbritannien lämnade EU.

Både EU och Storbritannien vill bevara freden

Brexit riskerade att sätta båten i gungning på Nordirland. Unionisterna som vill bevara Nordirland som en del av Storbritannien vill inte se några gränser mellan Nordirland och resten av unionen. En traditionell ”hård” gräns mitt över den irländska ön mellan EU-medlemsstaten Irland och Nordirland skulle igen inte ha setts med blida ögon av republikanerna.

Fredsavtalet som satte stopp för årtionden av våldsamheter fyller i år 25 år. Men det pyr fortfarande under ytan och så sent som förra veckan skottskadades en nordirländsk poliskommissarie som anfölls på sin fritid.

Sunak och von der Leyen var eniga om att det är av största vikt att bevara freden. Enligt dem är Windsor-ramverket ett avtal som alla på Nordirland ska kunna godkänna.

Jeffrey Donaldson som är ordförande för Nordirlands demokratiska unionistparti DUP meddelade att partiet nu vill studera avtalet i lugn och ro. Nyckelfrågan för DUP är vilken roll ECJ har inom Nordirland.

27.2.2023 kl.20:12: Artikeln har uppdaterats med Jefferey Donaldsons (DUP) kommentar.