Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den 25-åriga mannen som misstänks för Vastaamointrånget häktas

Uppdaterad 28.02.2023 11:25.
Närbild av Aleksi Kivimäki som tittar in i kameran medan han sitter ner. I förgrunden en mikrofon.
Bildtext Den misstänkte Aleksanteri Kivimäki under häktningsförhandlingarna i tingsrätten i Esbo.
Bild: Antti Hämäläinen / Lehtikuva

Västra Nylands tingsrätt har fattat beslut om att häkta den man som är misstänkt för dataintrånget mot psykoterapicentret Vastaamo. Han misstänks för tre grova brott.

Centralkriminalpolisen misstänker den 25-årige Aleksanteri Kivimäki (tidigare känd som Julius Kivimäki) för grov utpressning, grovt dataintrång och grovt spridande av information som kränker privatlivet.

Häktningsförhandlingarna inleddes klockan 10 i Västra Nylands tingsrätt i Esbo. Kivimäki fördes till Esbo med polistransport från fängelset i Vanda och anlände leende till rättssalen.

Kivimäki greps i Frankrikes huvudstad Paris i början av månaden i samband med misstankar om familjevåld. Han utlämnades till Finland i fredags, den 24 februari.

Kivimäki, som menar att han inte har något med Vastaamointrånget att göra, har vistats utomlands under hela förundersökningen hittills.

”Förundersökningen fortsätter med bland annat förhör med den misstänkte”, säger kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande. Han är fallets undersökningsledare.

Polisen påminner: Går ännu att lämna in anmälan

Kivimäki är en internationellt känd hackare. Han har tidigare bland annat orsakat ett falskt bombalarm vid American Airlines och vilselett amerikanska FBI. I hackarkretsar är han känd under namnet Zeekill.

Vastaamofallet blev känt hösten 2020. Över 33 000 av Vastaamos kunders person- och patientuppgifter stals och publicerades åtminstone delvis på Tornätet.

Polisen påminner om att det fortfarande går att lämna in en polisanmälan. Dataintrångets offer kan fylla i den elektroniska utlåtandeblanketten via polisens sidor.

Artikeln har uppdaterats 28.2 klockan 8.01 med information om att den misstänkte numera är känd som Aleksanteri Kivimäki, inte Julius Kivimäki.
Artikeln har uppdaterats 28.2 klockan 11.25 med information om att Kivimäki häktats.