Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA försöker förbjuda Tiktok igen – Vita huset har redan bannlyst appen

Närbild av en telefonskärm där det på engelska står "Radera Tiktok? Om du raderar appen raderar du också all data".
Bildtext Dags att radera Tiktok? Vita huset i USA har gett federala myndigheter order om att radera appen inom 30 dagar.
Bild: Jaap Arriens/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

I USA blir åtgärderna mot Tiktok allt strängare, och snart kan appen vara helt förbjuden i landet. Kongressens utrikesutskott har ett lagförslag att ta ställning till och om lagen godkänns kan Tiktok bli förbjudet i USA.

Orsaken är omfattande säkerhetsrisker med Tiktok. Appen befaras kunna skicka känslig användarinformation raka vägen till Kinas ledning i Peking. Appen, som tidigare hette Musical.ly, ägs av det kinesiska företaget Bytedance.

Ett förbud skulle innebära en stor förändring i många amerikaners vardag. Appen har cirka 100 miljoner användare i USA, och två tredjedelar av tonåringarna i landet är aktiva på Tiktok.

USA försökte förbjuda appen redan år 2020, just på grund av att Kina befaras kunna använda den för spionage.

Men ett förbud får också utbredd och kraftig kritik.

En möjlighet att uttrycka sig själv

Organisationen American Civil Liberties Union, ACLU, försvarar medborgarnas rättigheter och friheter. Enligt ACLU skulle ett förbud mot Tiktok vara ett hot mot yttrandefriheten.

Tiktok är kanske mest känt för att skapa virala danser som användare spelar in och delar. Söta djur och tokiga människor får också mycket spridning.

Men ACLU påpekar att Tiktok också innehåller politisk debatt och idéutbyte, och appen ger artister och konstnärer en kanal för att förverkliga sig själva.

En flicka ligger på golvet och scrollar i sin telefon. Telefonen täcker hennes ansikte.
Bildtext Med ögonen på telefonen. Tiktok har blivit en källa för både underhållning och debatt.
Bild: Robin Utrecht/Shutterstock/All Over Press

Kongressens utrikesutskott ska rösta om lagförslaget som förbjuder Tiktok på tisdag. Lagen kräver godkännande också av representanthuset och senaten.

Ett Tiktokförbud håller redan på att verkställas. Federala myndigheter har fått ett absolut förbud mot Tiktok på alla sina apparater, och Vita huset har gett myndigheterna 30 dagar på sig att radera appen.

Källor: Reuters, AP