Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Messi och Putellas Fifas årets fotbollsspelare 2022

Lionel Messi valdes till Årets herrspelare av Fifa.
Bildtext Lionel Messi valdes till Årets herrspelare av Fifa.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Lionel Messi och Alexia Putellas har valts till årets herr- respektive damspelare 2022 av Internationella fotbollsförbundet Fifa.

PSG-anfallaren Lionel Messis val till årets herrspelare 2022 cementerades förmodligen när den 35-årige Messi tillsammans med sitt argentinska landslag vann VM-guld i Qatar i december.

Messi var en av de tongivande spelarna i turneringen och finalsegern över Frankrike gjorde valet enkelt att sätta den lille store argentinaren före Kylian Mbappe, och Karim Benzema som vann Ballon d'Or som delas ut av den franska fotbollstidningen France Football.

Finland representerades i omröstningen av landslagsmålvakten Lukas Hradecky som satte sin egen topptrio i ordningen Lionel Messi – Luka Modric – Erling Haaland.

Den spanska landslagsmittfältaren Alexia Putellas valdes för andra året i rad till årets bästa damspelare. Den 29-åriga Putellas som till vardags spelar för Barcelona hotades snarast av USA:s Alex Morgan och Englands Beth Mead, som ledde sitt landslag till EM-guld 2022.

Alexia Putellas valdes till Årets damspelare av Fifa.
Bildtext Alexia Putellas valdes till Årets damspelare av Fifa.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Finlands röster gavs av damlandslagets kapten Tinja-Riikka Korpela som hade sett Mead som etta, före Alexandra Popp och Wendie Renard.

Englands Mary Earps valdes till bästa målvakt på damsidan medan Argentinas Emiliano Martinez premierades på herrsidan. Även på tränarsidan vägde en stor titel mycket: Sarina Wiegman ledde England till EM-guldet och Lionel Scaloni Argentina till landets tredje VM-guld.

Mera om Fifas prisgala som ägde rum i Paris på måndagskvällen kan man läsa här.

Diskussion om artikeln