Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fel av Jakobstad att bevilja borgen för torgparkeringen

Det var fel av staden Jakobstad att bevilja borgen för torgparkeringens lån. Det slår förvaltningsdomstolen fast.

Ärendet handlar om att Jakobstad 2021 beviljade borgen på 950 000 för ett lån som torgparkeringen Ludvig hade. En privatperson vände sig till förvaltningsdomstolen för att få beslutet upphävt. Och domstolen anser att Jakobstad gjorde fel.

Jakobstad hade kommit överens med alla ägare att Jakobstad får bestämmanderätt i styrelsen och att det därmed är en del av stadens koncern som staden kan ge borgen till. Men borgensbeslutet i fullmäktige togs innan avtalet med de andra aktieägarna var undertecknat.

Enligt stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund (SFP) innebär förvaltningsdomstolens beslut att staden nu tar om borgensbeslutet. Fullmäktige kommer inom kort att ta ställning till en borgensförbindelse på 950 000 euro till torgparkeringen.

Relaterat

Bonäs skola i Jakobstad.

Jakobstad planerar för ny svenskspråkig skola – ”Ett beslut alla kan acceptera”

Efter många omgångar: nybygge för Bonäs och Vestersundsby.

Ny skolbyggnad för finskspråkiga elever i Jakobstad planeras

På måndag tar stadsstyrelsen i Jakobstad än en gång ställning till hur stadens skolnät ska se ut i framtiden.

Den här gången är förslaget att man planerar en ny skolbyggnad för finskspråkiga elever i årskurs 0–5 vid nuvarande Etelänummi skola.

I februari då saken togs upp senast valde man att återremittera ärendet. Den gången var förslaget att man planerar en ny skolbyggnad för svenskspråkiga elever i årskurs 0–5 med Bonäs som första alternativ.

Skolnätet i Jakobstad har diskuterats sedan 2019. Bakgrunden är att elevantalet minskar och att många skolfastigheter är i dåligt skick.

Polisen ordnar Mopomeet i Jakobstad nästa fredag

Mopedträffarna har på senare år blivit allmänna på många håll i Österbotten. Ibland samlas flera hundra mopedister och kör i konvoj, och polisen har ofta intresserat sig för träffarna och dess deltagare.

Nu går polisen in med en annan approach och ordnar mopedträff i Jakobstad på fredag 9.6.

Radio X3M kommer att livestreama evenemanget och stuntmotorcyklisterna David Hjulfors och Erkka Hanka uppträder.

Polisen är förstås också på plats och visar upp sina fordon och diskuterar med unga om mopedkörning, motorcyklar och bilar.

Mopedmötet ordnas invid ABC-stationen i Jakobstad.

Polisen ordnar mopomeet i Jakobstad

Polisen ordnar mopomeet i Jakobstad nästa fredag.

De här mopedträffarna har på senare år blivit allmänna på många håll i Österbotten. Ibland samlas flera hundra mopedister och kör i konvoj, och polisen har ofta intresserat sig för träffarna och dess deltagare.

Nu går polisen in med en annan approach och ordnar mopedträff i Jakobstad på fredag 9.6. Yle X3M sänder från evenemanget och stuntmotorcyklisterna David Hjulfors och Erkka Hanka uppträder.

Polisen är förstås också på plats och visar upp sina fordon och diskuterar med unga om mopedkörning, motorcyklar och bilar.

Mopedmötet ordnas invid ABC-stationen i Jakobstad.

Skiss över fotbollsstadion.

Förvaltningsdomstolen ger grönt ljus för Jeppis Stadion

Project Liv Arena kan börja byggas i höst.

Rektor för Vörå medborgarinstitut Pernille Nilsson-Wik

Framtiden för den fria bildningen hotad – speciellt kritiskt på landsbygden: ”Katastrof om staten skär ner”

Finansministeriet föreslår att man kan spara in 50-90 miljoner av en summa på 182 miljoner som är reserverat för den fria bildningen i statsbudgeten.