Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ishallen i Pedersöre får ny belysning

Belysningen i AW Arena i Pedersöre ska bli energisnålare. Pedersöre Ishall anhöll om bidrag från kommunen för att byta till LED-belysning och kommunstyrelsen beslöt på måndagen att ge ett bidrag på 10 000 euro.

Genom att byta lamporna räknar Pedersöre Ishall med att spara nästan 5 000 euro i belysningskostnader per år.

Kommunstyrelsen beslöt också på sitt möte att den så kallade Zorrokiosken i Sandsund ska rivas i vår. Byggnaden har stått tom i flera år.

Relaterat

Rykande stearin gav räddningsverket uppdrag i Jakobstad

Räddningsverket i Jakobstadstrakten ryckte ut på ett par uppdrag på lördagen.

Kring halv elva på förmiddagen larmades man till ett radhus på Pirilövägen i Jakobstad. Det var husets invånare som själva ringde 112.

Det visade sig handla om ett stearinljus uppe på en spis. Ljuset smälte och rann ner i eldstaden, vilket skapade rök.

Ingen egentlig brand uppstod och räddningsverket vädrade bostaden.

Sedan vid halv tolv tiden brann det i motorutrymmet på en lastbil på Gunnilsvägen i Pedersöre. Föraren lyckades själv släcka branden så för räddningsverket återstod bara att konstatera och kontrollera läget.

En vill bli kyrkoherde i Pedersöre – två i Solf

Domkapitlet i Borgå stift meddelar att tjänsten som kyrkoherde i Pedersöre lockade en sökande inom utsatt tid. Det är Daniel Björk, som för närvarande är kyrkoherde i Petrus församling i Helsingfors.

Kyrkoherdetjänsten i Solf församling lockade å sin sida två sökande, Camilla Svevar som är kyrkoherde i Replots församling och Johan Kanckos som är tf kaplan i Esbo svenska församling.

Också en tjänst som kaplan i Jakobstads svenska församling har varit öppen för ansökan. Två personer sökte den tjänsten.

Domkapitlet granskar de sökandes behörighet och intervjuar de sökande till kyrkoherdetjänsterna på sitt möte på torsdag nästa vecka.

En sälkut med vattendroppar i morrhåren.

Vänlig sälkut dök upp på gård i Pedersöre – fick skjuts tillbaka till havet

En sannolik teori är att sälen tog sig till Sundby via ån i närheten.