Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En av tigerungarna på Högholmen har dött – blev sjuk på grund av vasst ben i magen

Uppdaterad 28.02.2023 12:21.
Amurgtigerunge i snön vid en trasig säck.
Bildtext Inget fanns att göra för att rädda Oboi.
Bild: Erik Sandström / Yle

En av de tre amurtigerungar som föddes på Högholmen i augusti har dött. Ungen drabbades förra veckan av en infektion i maghinnan. Den var så allvarlig att tigerungen inte kunde räddas.

Förra veckan märkte djurskötarna på Högholmens djurpark i Helsingfors att en av tigerungarna, Oboi betedde sig sävligare än normalt. Den åt inte och verkade ha ont. Ungen sövdes ner och ett blodprov visade att den led av en infektion. Oboi hade också feber. Men trots medicinering försvagades ungen mot slutet av veckan.

Vasst ben var orsaken

På söndagen fördes Oboi till djursjukhuset i Vik för noggrannare undersökningar. CT röntgen visade att ungen hade en långt gången maghinneinfektion. En så allvarlig sjukdom går inte att bota så tigerungen måste avlivas. De patologiska utredningarna visade i måndags att ungen hade svalt ett vasst ben som hade stuckit hål på tarmen och sedan fastnat där.

Det är helt vanligt att tigrar krossar ben med sina tänder då de äter och det är normalt med benbitar i tarmkanalen. Amurtigrarna på Högholmen matas så naturenligt som möjligt.

– Det är mycket olyckligt och dålig tur att ett så här vasst ben har hamnat i en av våra tigrar. Sådant har aldrig hänt tidigare, berättar djurskötare Sanna Sainmaa på Högholmen.

Trots bästa möjliga vård kunde Oboi inte räddas. Ett vilt djur kan inte hållas på intensiven på djursjukhuset på samma sätt som ett sällskapsdjur.

– Vi sörjer alla Oboi, säger Sainmaa.

Mamman sörjer, syskonen har inte påverkats

Tigermamman saknar ungen och har kallat efter den sedan söndagen. Hon försökte själv vårda sin skadade unge genom att ligga bredvid den och puffa på den. De två återstående tigerungarna mår bra och verkar inte ha påverkats av sin brors bortgång.

På Högholmen uppger man att stämningen är dämpad. Men lyckligtvis var det ändå inte fråga om en smittsam sjukdom, något man befarade allra först.

Diskussion om artikeln